Küçük İhmaller Faciaya Davetiye Çıkarıyor

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Şube Müdürü Nadir Telli, alınacak olan kış tedbirleri...

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Şube Müdürü Nadir Telli, alınacak olan kış tedbirleri konusunda uyardı. Telli, sürücülerin araçlarını farklı iklim şartları ve yol tiplerine göre hazır hale getirmediklerinden, zaman zaman gerek kendileri gerekse diğer sürücülere zorluk çıkarttıklarını, yollarda trafik akışını etkilediklerini söyledi.

Telli, sürücülere yönelik yaptığı uyarıda, "Geçmiş yıllarda, çekici (TIR), kamyon ve otobüsler iklim şartlarını dikkate almayarak zincir veya kış lastiği bulundurmadıklarından, karayolunda trafiğin tıkanmasına ve diğer araçların saatlerce beklemelerine neden olmuşlardır. Bu olaydan ders çıkararak bu yıl da aynı sorunun yaşanmaması için, sürücülerin araçlarına gerek kış lastiği gerekse zincir takmak suretiyle, aynı sorunların yaşanmasına izin verilmeyecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Yük ve yolcu taşıyan araçlarda kış lastiği takmayan araçların trafikten men edilebileceğine dikkat çeken Nadir Telli, "Ayrıca, araçlarda kar lastiği zorunluluğuyla ilgili olarak, Ulaştırma Bakanlığı'nca çıkarılan yönetmelik gereği, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirilmiştir. Hava şartlarının gerektirmesi halinde söz konusu tarih aralığındaki sürenin bakanlıkça 1 ay artırılabileceği belirlenmiştir. Bu kurallara uymayan aracın işletenine, 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 28'inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin bakanlığa verdiği yetki çerçevesinde 500 TL tutarında para cezası uygulanacağı ve ayrıca bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verileceği, yasayla belirlenmiştir. Bu amaçla, trafik denetimlerinde, 2012 Yılı 1 Aralık ile 1 Nisan 2013 tarihleri arasında, yük ve yolcu taşıyan araçlarda bu kış lastiği aranacaktır" ifadelerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Kış mevsiminde olumsuz hava şartları nedeniyle kazaların da arttığını vurgulayan Telli, "Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte oluşacak yağmur, tipi, kar yağışı, sis, buzlanma gibi olumsuz hava ve yol koşullarının, sürücülerin görüş mesafesini azalttığı, araçların fren mesafesini arttırdığı ve buna paralel olarak da trafik güvenliğini olumsuz yönde etkilediği bilimsel bir gerçektir. Karayolu ulaşımında yaşanacak olumsuz hava ve yol koşulları dikkate alınarak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması ile huzur ve güven içinde seyahat edebilmelerini temin edebilmek amacıyla, sürücülerin uyması gerekli önemli kurallar bulunmaktadır. Sürücülerin mutlaka uyması gerekli olan kış tedbirleri; tüm araçların periyodik ve kışlık bakımlarını yaptırmaları, özellikle aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeleri, far ayarları ve ışık donanımının bozuk olup olmadığının kontrol edilmesi, sürücülerin gerekli olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları... Trafiğe çıkmaları halinde araçlarda bulundurulması gereken malzemeler mutlaka bulundurulmalı (çekme halatı, zincir, takoz ve buna benzer malzemeler), araçlarının kışlık bakımını mutlaka yaptırmış olmaları, lastik diş derinliklerinin ve lastik havalarının kontrolü, buzlu ve kaygan olan yollarda aracın kontrolünü kolaylaştırır. Cam suyu ve silecek lastiklerinin kontrolü, uygun görüş, kolaylıkla görebilmemizi sağlar. Işık donanımını kontrol ettirmeleri, aracın ışık donanımlarının özellikle de arka ışık donanımlarının mutlaka çalışır olmasına dikkat etmelidirler. Yolda kar, buz bulunması halinde mutlaka zincir takmaları ve hızlarını azaltmaları, ani hareketlerden kaçınmaları, sisli havalarda görüşün az olması nedeniyle aşırı hızdan kaçınmaları, sis farları yoksa kısa huzmeli farlarını mutlaka yakmaları, araç sürücülerinin, indirme bindirme kuralına uymaları trafiğin akışını kolaylaştıracaktır. Trafik görevlilerinin ikazlarına uyarak görevlilere yardımcı olmaları, ani frenlerden kaçınmaları, belirlenen tüm hususlara uyulması halinde trafik kazalarının önüne geçilmiş olacak ve trafik güvenliğini sağlamada en önemli etkenler olacaktır. Olumsuz hava ve yol koşulları başta olmak üzere, her şart ve ortamda trafik görevlilerimiz ve trafikle ilgili sorumlu kurum ve kuruluşlarımızın görevlilerince, trafiğin güvenli ve sağlıklı şekilde düzenlenmesi, yol kullanıcılarının can ve mal emniyetlerinin sağlanması amacıyla, her türlü tedbiri almış bulunmaktayız. Sürücülerin, trafikle ilgili her türlü sorun ve ihbarlarda 155-Polis imdat telefonları aramaları gerekmektedir. Tüm sürücülerin, en küçük ihmalin dahi büyük felaketlere yol açabileceğini düşünerek mutlak surette trafik kurallarına uymalarını tavsiye eder, kazasız günler dileriz" bilgilerini aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: