Küçük Kesilerden Büyük Operasyonlar

Günümüz tıbbında artık küçük kesilerden yapılan operasyonların iyileşme sürecini oldukça kısalttığını söyleyen Özel Meridien Hastanesi...

Günümüz tıbbında artık küçük kesilerden yapılan operasyonların iyileşme sürecini oldukça kısalttığını söyleyen Özel Meridien Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu Artroskopik cerrahinin son zamanlarda gittikçe yaygınlaştığını kaydetti.

Artroskopi’yi, bir santimetrelik küçük kesiler kullanılarak, eklemlerin içinin kalem boyunda bir kamera ile görüntülenmesi olarak açıklayan Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu, “Artroskopi, geçmiş yıllarda sadece teşhis amaçlı kullanılırken, günümüzde gelişen teknoloji ve özel aletler sayesinde hem teşhis hem tedavi için kullanılmaktadır. En sık diz eklemi olmak üzere, omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek ve kalça eklemini ilgilendiren hastalıkların tedavisinde yaygın kullanım alanı bulmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

Artroskopi’nin, anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapıldığını belirten Özel Meridien Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu, “Bölgesel veya genel anestezi kullanılır. Görüntüyü sağlamak için eklemin içi bir sıvı kullanılarak şişirilir, işlem sonunda bu sıvı boşaltılır. Ameliyat sırasında, eklem içindeki yapılar 4-6 kez büyütülerek görüntü sağlanır, böylece ayrıntılı bir tanı imkanı vardır. Kamera, açık cerrahi sırasında kolay ulaşılamayan bölgeleri de görüntüleyebildiği için tam bir tanı işlemi yapılabilir. Tanısal inceleme tamamlandıktan sonra, eklem içinde saptanan sorunların tedavisi, yine küçük kesilerden yerleştirilen mekanik, motorlu veya termal enerji (radyofrekans veya lazer) aletleri kullanılarak yapılabilir” şeklinde konuştu.

Artroskopik işlem süresinin normalde 20 dakika ile 2 saat arasında değişebildiğini vurgulayan Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu, işlemler sonrasında hastanede kalış süresinin yapılan işlemin karmaşıklığına göre değiştiğini, bazı işlemler sonrasında aynı gün taburcu olunabilirken, bazı durumlarda birkaç gün hastanede yatışın gerekli olabileceğini söyledi. Arıkoğlu, “Diz ekleminde, menisküs yırtıklarının onarımı veya çıkartılması, ön ve arka çapraz bağ yırtıklarının tamiri, eklem kıkırdağı sorunlarının düzeltilmesi, kistler ve iyi huylu tümörlerin çıkartılması, romatizmal hastalıklarda eklemi döşeyen sinovya dokusun çıkartılması, eklemi ilgilendiren kırıkların tedavisi, travma veya cerrahi sonrası gelişen hareket kısıtlılıklarının açılması için Artroskopi yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

OMUZ EKLEMİ VE DİĞER EKLEM BÖLGELERİNDE DE KULLANILIYOR

Omuz eklemi ve diğer eklem bölgelerinde de artroskopi uygulanabileceğini kaydeden Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu, “Omuzda tekrarlayan çıkıkların tedavisi, Omuz çevresi kas sıkışmaları ve kopmalarının tamiri, Donmuş omuzda hareket kısıtlılıklarının açılması, Serbest cisimlerin çıkartılması, Eklem içi kıkırdak ve biseps kirişi sorunlarının tedavisi, sinovyal dokuların temizlenmesi artroskopik olarak yapılabilir. Ayak bileği, dirsek, el bileği, kalça gibi eklemlerin hastalıklarının tanı ve tedavisinde de artroskopi her geçen gün daha fazla kullanım alanı bulmaktadır” şeklinde ifade etti.

Açık cerrahi sırasında ekleme ulaşmak için sağlam dokuların kesilmesi gerektiğini söyleyen Arıkoğlu, “Buna karşın artroskopi işlemi sağlam dokulara zarar vermeyecek şekilde çok küçük kesilerden yapıldığı için, ameliyat sonrası ağrı açık cerrahiye göre çok daha azdır. Eklemde enfeksiyon ve hareket kısıtlılığı oluşma riski çok daha düşüktür. Hastanede kalış, günlük yaşam aktiviteleri ve spora dönüş süresi çok daha kısadır” dedi.

Reklam
Reklam

Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu, cerrahiden hemen sonra rehabilitasyon programına da başlanabileceğini vurguladı.

Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi artroskopik cerrahinin de komplikasyonları olabileceğini belirten Opr. Dr. Mehmet Arıkoğlu, “Eklemde şişlik ve hemartroz (kan birikmesi), enfeksiyon, derin ven trombozu (toplar damarlarda kan pıhtısı oluşması), yara iyileşmesi sorunları, damar ve sinir yaralanmaları, kullanılan aletlerin eklem içinde kırılması, teknik nedenlerle açık cerrahiye geçilmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. Ancak bu komplikasyonların görülme riski çok düşüktür” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: