Küçük Menderes Havzasındaki Kestane Üreticilerinin Sorunu Meclis'e Taşındı

İzmir’in verimli topraklara sahip Küçük Menderes havzasında üretilen kestane, bölge halkının önemli geçim kaynaklarından birini...

İzmir’in verimli topraklara sahip Küçük Menderes havzasında üretilen kestane, bölge halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluştururken, Türkiye üretiminin yüzde 40'ını karşılayan bölgede bu üründe yaşanan rekolte düşüklüğü de üreticileri tedirgin ediyor.

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, kestanede yaşanan sorunları ve üreticilerin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı. Türeli verdiği soru önergesinde son yıllarda ortalama 25 bin ton seviyesinde gerçekleşen kestane rekoltesinin 2012 de 15 bin tona kadar gerilediğini, bu gerilemede ağaçlarda görülen hastalıkların payının büyük olduğunu ifade etti. Türeli ayrıca, kestane üreticilerinin yapılacak kanun değişikliği ile ağaçların bulunduğu arazilerin mülkiyet sorununun kendi lehlerine çözülmesini beklediğini ve bu ürünün orman vasfından çıkarılmasını talep ettiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Türeli önergesinde bölgede kestanede yaşanan mağduriyeti gidermeye yönelik bir projeleri bulunup bulunmadığını Bakan Eroğlu'na sordu. Türeli, Bakanlık olarak rekolte düşüklüğüne neden olan hastalıklarla mücadelede konusunda yapmayı planladıkları bir çalışma olup olmadığı konusunda da Bakan'dan bilgi istedi. CHP'li Vekil ayrıca, "Bu ürünün orman vasfından çıkarılması için bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?" sorusunu da Bakan'a yöneltti.

“HASTALIKLAR REKOLTEYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Türeli sektörde yaşanan sorunlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “İzmir'in verimli topraklara sahip Küçük Menderes havzasında kestane üretimi bölge halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Özellikle İzmir'e bağlı Kiraz, Beydağ ve Ödemiş'in Bıçakçı, Kemer, Bozdağ, Güney, Hamamköy, Çayır, Demirdere, Küçükören köylerinde üretilen kestanenin, Türkiye üretiminin yüzde 40'ını karşıladığı ifade edilmektedir. Bölgenin değerli tarım ürünlerinden olan kestane, İtalya, Almanya ve Lübnan'a da ihraç edilmektedir.

Reklam
Reklam

Bölge ekonomisi açısından büyük öneme sahip bu üründe özellikle son yıllarda görülen rekolte düşüklüğü üreticileri tedirgin etmektedir. Son yıllarda ortalama 25 bin ton seviyesinde gerçekleşen kestane rekoltesi 2012 de 15 bin tona kadar gerilemiştir. Bu gerilemede ağaçlarda görülen hastalıkların payı büyüktür.

Özellikle dal kuruması şeklinde kendini gösteren kanser hastalığının yanı sıra, ağaçların kurumasına neden olan kurtlanma ve mürekkep hastalığı da kestanede verimi düşüren önemli hastalıklar arasında gösterilmektedir. Diğer taraftan üreticiler yapılacak kanun değişikliği ile ağaçların bulunduğu arazilerin mülkiyet sorununun kendi lehlerine çözülmesini beklemekte ve bu ürünün orman vasfından çıkarılmasını talep etmektedirler”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz