Küçük Ömür, Özel Tedaviyle Yürüdü

Erken doğum sonucu geçirdiği kısmi beyin felci nedeniyle ayağa kalkamayan Ömür Önder Özdemir, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma

Erken doğum sonucu geçirdiği kısmi beyin felci nedeniyle ayağa kalkamayan Ömür Önder Özdemir, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan "bobath tekniği" sayesinde 4 yaşında yürüdü.

Merkezde görevli fizyoterapist Gülsen Evci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bobath tekniğinde, top ve değişik oyuncaklarla çocuğun motive edilerek, istenilen hareketleri yapabilmesinin sağlandığını söyledi.

Ömür'e de AEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğretim üyelerinin gözetiminde bu yöntemi uyguladıklarını belirten Evci, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu rahatsızlığın tedavisi zordur. Çocuğa özel tedavi uygulanmalıdır. Böyle durumlarda var olan potansiyeli maksimum seviyede ortaya çıkarabilmek için oyunla tedavi süreci uyguluyoruz. Bobath tekniğiyle, oyun ve günlük yaşam aktiviteleri içerisinde aileyle bütünlük oluşturarak, çocuğun da bize katılımını sağlıyoruz. Çocuğun komutlarımızı algılayabilmesi ve tedaviye katılımı çok önemli. Ömür'de de bu vardı. Çok uyumlu bir çocuktu, potansiyelini maksimum seviyeye çıkardık."

Ömür 3 yaşındayken ailesinin kendilerine başvurduğunu anlatan Evci, çocuğun yürüyemediğini ve ayakta duramadığını belirterek, "Bir aylık tedavi programına aldık. Tedavinin ikinci haftasında emeklemeye başladı. Bir yerden bir yere gidebiliyordu artık. Birinci ayın sonuna kadar da ayakta durma ve sıralamayı, daha sonrasında da bağımsız yürümeyi öğrettik. Yerden kalkarak yürümeye başladı" diye konuştu.

Anne Neslihan Özdemir ise "Çocuğum 6 aylık doğdu. Erzurum'da 2,5 ay hastanede yoğun bakımda kaldı. Taburcu edildikten sonra Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne kontrole götürdük. Kısmi beyin felci tanısı kondu. Yani yaşıtlarının gösterdiği gelişimi göstermedi, yürüyemiyordu" dedi

Reklam
Reklam

Tedavi için bir yıl özel rehabilitasyon merkezine gittiklerini ancak sonuç elde edemediklerini anlatan Özdemir, tavsiye üzerine AEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurduklarını belirterek, "Bir ay kadar tedavi gördü. Çocuk ondan sonra Allah'a şükür yürümeye başladı" ifadesini kullandı.

-Bobath tekniği-

Fizyoterapist Bertha Bobath ve eşi nörofizyolog Karel Bobath tarafından 1940'lı yıllarda geliştirilen Bobath tekniği, dünyada sıkça kullanılıyor.

Çocuk fizyoterapistleri tarafından daha aktif şekilde kullanılan bobath tekniği, farklı aktivitelerin hareket sürekliliği içerisinde çocuğa uygulanmasını içeriyor.

Hareketi aktif hale getirmek ve günlük yaşam içinde uygulamaları sürdürmek, bobath tekniğinin temel yaklaşımı olarak biliniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: