Küçükköy’de Jeotermal Arama Sondajları Başladı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde; jeotermal sahaların jeolojik ve jeofizik etütlerinin yapılarak sondaj lokasyonlarının...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde; jeotermal sahaların jeolojik ve jeofizik etütlerinin yapılarak sondaj lokasyonlarının belirlenmesi amacıyla, İller bankası öncülüğünde Enerson Mühendislik ve Müşavirlik firmasına verilen ölçüm çalışmaları, belde merkezi ve beldeye bağlı Sarımsaklı’da başladı.

Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinin denize paralel olan mevcut fay hattının üzerinde uydu fotoğrafları, jeolojik, jeofizik, jeokimya çalışmaları ve tektonik çizgisellikler ve alterasyon bölgeleri belirlenmektedir. Elde edilen jeolojik bilgilerin sahada gözlenmesinin yanı sıra doğrulanması, yeni bulgularla zenginleştirilmesin yönelik çalışmalar kapsamında, Küçükköy ve Sarımsaklı’da belirli aralıklarla karelaj yapılarak belirlenecek noktalarda toprak gazı ölçümleri yapılmaya başlandı.

Reklam
Reklam

Sarımsaklı’da, derinlerde bulunan ve jeotermal potansiyel içeren çatlak bölgelerinden serbest kalan gazlar düşük akışkanlığı ve örtü kayaçları kat ederek yüzeye kadar ulaşıp ulaşmadığını tespit edilmesine yönelik çalışmalarda, yüzeydeki toprak içerisinde yapılacak ölçümlerde elde edilen yüksek gaz değerlerin yeraltındaki jeotermal akışkanların varlığını ve konumunu belirlemede yardımcı olacağı belirtilirken, Küçükköy ve Sarımsaklı’da bulunan su çıkışlarıyla, su kaynaklarından alınacak su örneklerinin laboratuarda yapılacak su kimyası analizlerinin ardından bu analizlerin jeotermal akışkanın varlığını gösterdiği gibi suyun orijinal sıcaklığını hesaplama olanağını sağlayacağı kaydedildi.

Yapılacak ölçümlerde, yüksek hassasiyetli toprak gazı ölçüm cihazlarının kullanılacağı öğrenilirken, çalışmalar sırasında, ölçüm yapılacak noktada bir çelik kazık vasıtasıyla 30-40 cm derinliğinde bir delik açılarak, daha sonra ölçüm çubuğunun bu deliğe sokularak etrafı sıkıca kapatıldıktan sonra o noktadaki toprak içerisinde bulunan karbondioksitin ölçüleceği belirtiliyor. Sarımsaklı-Küçükköy jeotermal su araştırma ekibinin, 500 noktada toprak ölçümlerine ait numuneleri topladığı ve önümüzdeki hafta da çalışmalarına kaldığı yerden devam edeceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: