Küçükköy’de Referandum Heyecanı

TBMM’de görüşülen 13 ilin Büyükşehire dönüştürülmesi ile ilgili ‘Bütünşehir Yasası’ kapsamında kapatılacak beldelerden biri olan...

TBMM’de görüşülen 13 ilin Büyükşehire dönüştürülmesi ile ilgili ‘Bütünşehir Yasası’ kapsamında kapatılacak beldelerden biri olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı, dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajlarıyla tanınan Küçükköy beldesinde, yapılan referanduma halkın katılımı oldukça yoğun oldu.

Halen daha TBMM’de görüşülmekte olan, ‘Bazı Büyükşehir Belediyelerinin Sınırlarının Değiştirilmesi ve 13 İlde Büyükşehir Belediyeliği Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı’ kapsamında bütünşehir niteliğine dönüştürülecek 27 ilde bulunan toplam 1.022 belde belediyesinin kapatılmasının ardından, harekete geçen CHP Genel Başkanlığı öncülüğünde, kapatılacak olan beldelerin arasında bulunan 194 CHP’li belediye başkanları tarafından yönetilen 194 belde de referandum yapılarak, belde yaşayanlarına, söz konusu yasa tasarısı kapsamında beldelerinin kapatılarak, mahalle olmasını isteyip istemediği soruldu.

Reklam
Reklam

CHP’nin kapatılması öngörülen 194 beldede düzenlediği referanduma, Küçükköy ve Sarımsaklı halkı yoğun ilgi gösterdi. Saat 10.00’da Küçükköy Belediyesi’ne ait Sarımsaklı’daki Kapalı Pazar Yerinde başlayan referandumda oy kullanma işlemi saat 17.00’ye kadar sürdü. Yaklaşık 7 bin kişinin oy kullandığı referanduma, belde de faaliyet gösteren İşçi Partisi ve MHP Belde Başkanlıkları yönetimleri de tam destek verdi. Küçükköy Belediyesi ve CHP Küçükköy Belde Başkanlığı tarafından görevlendirilen kalabalık bir personelin oy kullanmak isteyen belde halkı için sabahın ilk ışıklarından itibaren kurulan sandık başlarında yardımcı oldukları gözlendi.

Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin’in yanı sıra Küçükköy Belediyesi’nin Belediye Meclis Üyeleri, CHP Küçükköy Belde Başkanı Murat Akıner, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Dursun İnan ve yönetim kurulu üyeleri, İşçi Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Fikret Çavdar ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu Kapalı Pazar Yerindeki oylamaya halkın çok büyük bir yoğunluğuyla karşılaştı. 42 yıldan bu yana belde halkına hizmet veren Küçükköy Belediyesi’nin kapatılmasını değerlendiren Belediye Başkanı Mesut Ergin, düzenlenen referanduma halkın yoğun ilgi göstermesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Belde vatandaşlarımızın belediyesine sahip çıkması konusunda çok ciddi hassasiyeti var. Partimizin referandum kararı almasının ardından sadece bir haftalık süreçte söz konusu halk oylamasını belde halkımıza duyurabilmek ve bu seçimin organize edilmesi oldukça zor bir süreçti. Ama kısa sürede gerçekleştirdiğimiz yoğun çalışmaların ardından arkadaşlarımızın yoğun emekleriyle kalkabildik” dedi.

Reklam
Reklam

CHP’nin kendisinin hükümetin çıkarmak istediği ‘Büyükşehir Yasası’na karşı olmadığını vurgulayan Mesut Ergin, Küçükköy Belediyesi’nin 42 yıldan bu yana belde halkına hizmet ettiğini kaydetti. Ergin, “Söz konusu yasa tasarısı kapsamında belediyemiz ne yazık ki kapatılmakla karşı karşıyadır. Bence bir ülkede demokrasi yerelden başlar. Fransa’da 28 bin adet belediye var.Bu ülkede 28 bin belediyenin olması demokrasinin ciddi bir göstergesidir. Ama ülkemizdeki yaklaşık 3 bin belediye, ülkemizi yöneten kafalara ağır gelmiş olmalı ki, bu kafalar 3 bin tane belediyeyi taşıyamadı. Yasanın ardından kalacak olan bin 500 belediye ile topluma demokrasiyi yayabilmek mümkün değildir” dedi.

Toplumun büyük bir kesiminin; Fenerbahçe ile yolları ayrılan siyahi futbolcu Alex için verilen tepkiyi, kapatılması gündeme gelen belde belediyeleri için veremediğinden yakınan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Şu anda ülkemizde nüfusu 2 binden az olan beldelerle birlikte yaklaşık bin 600 adet belediye kapatılıyor ve halkımız ne yazık ki bunun farkında değil” diyerek, söz konusu yasa kapsamında Küçükköy Belediyesi’nin kapatılması sonrasında da hukuki süreci sürdüreceklerinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

İŞTE KÜÇÜKKÖY’DE YAPILAN REFERANDUMUN SONUÇLARI

Öte yandan, belde halkının üzerinde ‘Belediyem Kapatılsın’ ve ‘Hayır, Belediyem Kapatılmasın’ şeklindeki oy pusulalarıyla yapılan oylama sonrasında; 120 vatandaşın, ‘Evet Belediyem Kapansın’ oyunu kullanırken, 2 bin 827 vatandaşın ise; ‘Hayır, Belediyem Kapatılmasın’ oyunu kullandığı öğrenildi. Toplam kullanılan oy sayısı 2 bin 952 iken, 5 oy da geçersiz sayıldı.

Küçükköy’de yapılan oylamanın sonucunun Noter tarafından tasdiklenerek, CHP Genel Merkezine gönderileceği bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: