Küçükköy’de Yeraltı Suları Kirlenmeyecek

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde, atık pillerin evsel atıklardan ayrılıp çevreye zarar vermeden toplanması...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde, atık pillerin evsel atıklardan ayrılıp çevreye zarar vermeden toplanması için kapmaya başlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pillerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması ve yok edilmesi ile yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçılar) Derneği ile Küçükköy Belediyesi arasında imzalanan protokolle söz konusu pillerin kaynağında toplanması için ortak bir çalışma yürütmeye başlandı. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş olan atık pillerin, çöpe atılmasıyla içinde bulunan alkalin ve ağır metallerin zamanla serbest hale geçmesi, sızıntı suyu ile birlikte yeraltı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine sebep olduğunu hatırlatan Küçükköy Belediyesi Çevre Mühendisi Gülce Somaklar ise, afiş ve duyurularla belde halkını bilinçlendirip, belde de bulunan okullarda da eğitim ve söyleşiler yaparak toplum sağlığına katkı vermeye çalışacaklarının altını çizdi.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında; çevre kirliliği açısından hayati bir öneme pillerin kesinlikle çöpe atılmaması gerektiği belirten Küçükköy Belediyesi Çevre Mühendisi Gülce Somaklar, “Beldemizde bulunan muhtarlıklarla, okullar gibi çeşitli noktalara atık pil toplama kutuları yerleştirdik. Bu kutularda biriken atık piller Küçükköy Belediyesi tarafından TAP Derneğine teslim edilecektir. Geri kazanımı mümkün olan pillerin geri kazanımı gerçekleştirilirken, geri kazanımı mümkün olmayan piller, düzenli olarak katı atık depolama alanlarına dernek tarafından inşa edilmiş, sızdırmazlığı sağlanmış, yeraltı veya yer üstü depolarda bertaraf edilecektir. Okullarda öğrencilerimizi bilgilendirme amaçlı vermiş olduğumuz eğitimlerin sonucunda, öğrencilerimize pil toplama kampanyasına teşvik etmek amacıyla Küçükköy Belediyesi öncülüğünde Pil Toplama Makinesi Teslim edilecektir” dedi.

ERGİN ATIK PİLLERİN ZARARLARINI ANLATTI

Konuyla ilgili telefonla muhabirimize açıklamalarda bulunan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Günlük yaşantımızda önemli bir yeri olan pillerin civa, kadmiyum, kurşun ve nikel gibi zehirli ağır metaller içerdiğini hatırlattı. Çöpe atılan atık pillerin; zamanla bozulup toprağı, havayı ve yer altı sularını kirleterek insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Başkan Ergin, “Bu sebeple beldemiz genelinde başlattığımı bu kampanya sonucunda bilinçlenecek olan tüm belde halkından daha duyarlı olmaları gerektiğini ve kampanyaya destek olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: