Küçüklerin büyük buluşları

ERZURUM (İHA) - Erzurum'da liseli gençler, demiri bakteriye parçalatıp toz metal üretirken, bazıları da sürekli zamlanan benzin fiyatlarından yola çıkarak, bakterilerin sıvı ve katı yakıt olarak kullanılması projesini geliştirdi.

Erzurum'da liseli gençlerin 2005-2006 eğitim öğretim yılı içerisinde hazırladıkları "Proje ve Bilim" sergisi, bugün İbrahim Hakkı Fen Lisesi Salonu'nda açıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'ın da katıldığı açılışta, öğrenciler tarafından TÜBİTAK'a aday buluşlar sergilendi. Birçok buluşun yer aldığı sergide, TÜBİTAK tarafından 1. seçilen buluş dikkat çekti. "Sinter Metal Üretiminde Biyolic Proseslerden Yararlanma" adlı projeyi tanıtan 9. sınıf öğrencisi Kübra Güldoğan, kullanılmayan kömür ocağından alınan bakterilere demiri parçalatarak, sanayide dayanıklı maddelerin yapımında kullanılan toz metal üretildiğini söyledi. Boyutları 5 milimetreden başlayan toz metallerin yarım mikrona kadar indiğini belirten Güldoğan, boyutu küçüldükçe değeri artan toz metallerin kilosunun 400 ila 600 dolar arasında satıldığını ve roket yakıtlarında katkı maddesi olarak da kullanılan toz metallerin birçok alanda kullanıldığını ifade etti. Güldoğan, "Bu metaller özellikle savunma sanayiinde, uçaklarda ve otomotiv üretiminde otomobillerin fren sistemlerinin yapımında kullanılıyor. Roket delici ve izli mermilerin yapımında da toz metaller kullanılıyor. ABD'de toz metal tüketimi yıllık 400 bin ton olurken, ülkemizde ise 5 bin ton. Atomizasyon, elektroliz, öğütme, kimyasal indirgeme yöntemi kullanılarak üretimi yapılan toz metaller için, biz kömür ocağından aldığımız bakteriyi kullanarak, kıymetsiz bir cevher olan demiri parçalattık. Toz metal üretiminde ilk defa makine yerine bakteriyi kullandık ve başarılı sonuçlar aldık" dedi.

Reklam
Reklam

Sergide babasının benzine yapılan zamlardan dolayı sıkıntı çekmesinden yola çıkarak "Bakterilerin Sıvı ve Katı Yakıt Olarak Kullanılması" projesini geliştirdiği belirten 9. Sınıf öğrencisi Furkan Küçükgül ise, "Uzun süre üzerinde çalıştığımız bu projeyle ileriki zamanlarda benzine son verileceğini umuyorum. Bu proje sayesinde bakteriler sıvı ve katı yakıt olarak kullanılacak, ekonomik olacak" diye konuştu.
Sergide ayrıca F-16 Fighting Falcon savaş uçağında enerji tasarrufu projesi de ilgi topladı.