Kulak çınlaması ihmale gelmez

İSTANBUL (İHA) - Kulak zarındaki delinme, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemelerinden ve tümör gibi sebeplerden kaynaklanabilen kulak çınlamasının, tedavi edilmediği takdirde işitme kaybına yol açabileceği bildirildi.

Küçük bir kulak kirinin de geçici olarak kulakta çınlama meydana getirebileceğini ifade eden uzmanlar, "Bunun yanı sıra, bu çınlamaların kökeninde enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli sebepler de olabilir. Öte yandan, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri, denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden dolayı da olabilir. Alerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, bazı romatizma ilaçları, kimi antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin de çınlamaya sebep olan etkenler arasında sayılabilir. Bu problemlerde işitme kaybı olur" dediler.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, uzun süre yüksek ses ile müzik dinlemek, endüstriyel gürültü, yangın alarmları ve diğer gürültülerin de kulak çınlamasına yol açabileceğini belirterek, özellikle stereo kulaklıklarla yüksek seste müzik dinlemenin, işitme kaybı riskini daha da fazlalaştırdığını bildirdi.

Uzmanlar, işitme sisteminin, vücudun en hassas ve kırılgan sistemi olduğunu hatırlatarak, çınlama ve işitme kaybını önlemek için neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı: "Yüksek sesle müzik dinlemeyin, tuz alımını kısıtlayın (fazla tuz dolaşım sisteminizi bozacaktır), tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun. Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının. Öfkenizi ve gerginliğinizi en aza indirin".