Kulak Çınlamasını Tedavi Eden Teknoloji Ödül Getirdi

Edirne'de bir öğretmen ve 2 öğrencisi kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla geliştirdikleri ve dünya çapında 1576 proje arasından ilk dörde

Edirne'de bir öğretmen ve 2 öğrencisi kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla geliştirdikleri ve dünya çapında 1576 proje arasından ilk dörde kalan "Manyetik rezonans arı kulaklığı" projesi ile dünya dördüncüsü oldu.

Keşan Anadolu Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Avcu ile öğrenciler Betül Büdün ve Melek Danacı kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla "Manyetik rezonans arı kulaklığı" projesi geliştirdi.

Geliştirilen projeyle Türkiye'de düzenlenen İnepo Çevre Proje Olimpiyatları'nda birinci olan ekip, ABD'de yapılan "Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı İntel-ISEF Proje Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.

Reklam
Reklam

Geçen hafta Pittsburg'da 68 ülkeden 1576 projenin yarıştığı proje olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden grubun "Manyetik rezonans arı kulaklığı" projesi dünya dördüncüsü oldu.

Bir çok bilim adamı ve teknoloji firmalarının takip ettiği olimpiyatlarda, Türk ekibin projesinin başta dünya devi Apple'ın ve bir çok firmanın patentini almak için teklifte bulunduğu belirtildi.

-"Bu başarı Türkiye'nin başarısıdır"

Başarılı öğrenciler yurda dönüşlerinde Edirne Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti.

Vali Sözer, projenin Türkiye çapında yapılan yarışmalarda birinci olduktan sonra dünya çapında çok önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Öğrencileri ABD'ye gönderirken projenin derece alacağını tahmin ettiklerini anlatan Vali Sözer, "Biz öğrencilerimizi ABD'ye gönderirken hem heyecanlı hemde ümitliydik. Bizim için bu okulumuzun, bu öğretmen ve öğrencilerimizin elde ettiği başarı önemlidir. Bu başarı Türkiye'nin bir başarısıdır. Ben projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Ama öğrencilerimizi herkesten çok tebrik ediyorum. Bizi gururlandırdılar, sevindirdiler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Projenin mimarlarından Betül Büdün ise Türkiye'de ve dünyada kesin bir tedavisi olmayan kulak çınlamasını geliştirdikleri "Manyetik rezonans arı kulaklığı" ile tedavi ettiklerini belirtti.

Proje kapsamında 30 hasta üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Büdün,"Kulak çınlaması olan hastalar üzerinde yaptığımız çalışmalarda geliştirdiğimiz arı sesi veren kulaklığın hastalardan yüzde 87'sinde olumlu sonuç verdiğini gördük. Bizler Türkiye'de ve dünyada tedavisi olmayan kulak çınlamasını arı sesi frekansıyla tedavi etmeyi başardık" diye konuştu.

Projenin ABD'de çok dikkat çektiğini ifade eden Büdün, başta Apple'ın kurucusu ve ortaklarından olan bir doktor olmak üzere bir çok kişinin projenin patentini almak için teklifte bulunduğunu belirtti.

Edirne Valisi Sözer, proje ekibini başarılarından dolayı kutlayarak, her birini çeyrek Cumhuriyet altını ile ödüllendirdi.

-Kulaklık nasıl çalışıyor--

Öğrencilerin geliştirdiği manyetik rezonans arı kulaklığında, kulaklıklar içindeki modüllere göre ayarlanan özel bal arıları, kulaktaki çınlamayı algılamasıyla, çınlamaya karşı ses frekansı gönderiyor. Böylece işitme sistemi içinde doğan kulak çınlamasını işitilmez hale getirerek bloke ediyor.

Reklam
Reklam

Kulakta bulunan sinir liflerini onarıcı etkisi sayesinde bu tedavi ile bazı hastaların kulak çınlaması tamamıyla ortadan kaldırılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: