Kullanırken Artık İki Kere Düşüneceksiniz: Kulak Çubuğunun Yarattığı Büyük Zararlar

Meğer bu basit aletler 100 yıla yakın süredir insanlığı sağır ediyormuş!

En rahatsız eden kirlerden biridir kulak kiri...

Öyle hakikaten, haklısınız. Duymamızı azaltır, kulağımızın görüntüsünü çirkinleştirir, parmağımızı bir an için kulağımıza götürdüğümüzde kulak deliği üstünde hissettiğimiz o kir epey bir can sıkar...

1920'de Leo Gerstenzang tarafından icat edilen bu pamuklu zımbırtı, -bu rahatsızlığımız yüzündendir ki, her yıl üretici şirketlere sadece ABD'de 200 milyon Dolar'ın üzerinde gelir sağlıyor. Peynir ekmek gibi satılıyor, yapılan her banyodan sonra kulağa sokuluyor. Peki iyi mi yapıyoruz, belki de o kulak kirinin orada olmasının bir sebebi vardır? - - - - - -

Reklam
Reklam
  1. İlk uyarımız çocuk sahibi olanlara!

2004 yılında İsrailli hekimler tarafından yapılan araştırmaya göre; çocuğunuzun kulaklarını pamuklu kulak çubuğu ile temizlediğinizde Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu (Otitis Externa) riskini arttırıyorsunuz. Üstelik normal bir oran da değil bu artış; Kulak Çubuğu, dış kulak yolu enfeksiyonlarının bir numaralı sebebi!

Araştırmanın yayınlandığı bilimsel dergi, Uluslararası Pediyatrik Kulak Burun Boğaz Dergisi, yani durum ciddi. Göz atmak isterseniz buyrun linki burada.- - - - - -

  1. Üstelik kirleri temizleyeyim derken, kulağınızı daha da tıkayabilirsiniz...

Yalnızca tıkamak da değil; kulak zarınıza zarar verebilir, işitme yeteneğinizden olabilirsiniz!

Reklam
Reklam

Çünkü pamuklu kulak çubuğu ile kulak içi kirlerinizi her temizlemeye kalktığınızda, aslında bu kirlerin bir bölümünü kulak yolundan içeri doğru ittirmiş oluyorsunuz. Farketmeden yaptığınız bu hata kulak zarınızın hemen önünde kir birikmesini sağlıyor, kulak zarınızın titreşimini engelliyor ve ona kalıcı hasarlar verebiliyor.

Değer mi iki gram kir için?- - - - - -

  1. Kulak kiri aslında iyi bir şey!

Ne kadar iğrensek, bir an evvel kurtulmak istesek de; eğer bir hastalığa bağlı olarak normal miktarının üstüne çıkmadıysa, o kulak kirini orada bırakmakta fayda var. Nitekim vücudumuzun o kiri salgılamasının çok önemli bir sebebi var!

Kulak kirinin asıl görevi, kulağımıza kaçan böceklerin kulağımızın içine doğru ilerleyebilmesini engellemek. İşin ciddiyetini kavrayın, kulak kirinin önemini anlayın diye ekliyoruz: 2015'te yapılan bir araştırmaya göre; bir insanın kulağına her yıl ortalama 47 böcek kaçıyor. - - - - - -

Reklam
Reklam
  1. Sadece böceklerden de korumuyor!

Aslında mantar hastalığına sebep olanlar başta olmak üzere birçok bakteriye de göz açtırmayan bir madde kulak kiri. Bir nevi vücudumuzun kulağımıza tayin ettiği bir güvenlik mekanizması yani... Kulak kiri bakterilerin kulak yolumuzda ilerlemesini engelliyor, mantarın yayılmasını engelliyor, kulak içimizi yağlı tutarak kaşınmaları da engelliyor.

Ve hattâ kulağımıza kaçan suyun kulak zarına ulaşıp zarar vermesini bile engelliyor! - - - - - -

O halde kulağımızı nasıl temizleyeceğiz!?

Yanıt basit: Temizlemeyeceğiz :) Çünkü kulak kiri, yukarıda da okuduğunuz üzere aslında bir kir değil; aksine bizi kulak rahatsızlıklarından, işitme kayıplarından koruyan bir madde.

Reklam
Reklam

Tabii başka bir rahatsızlığa bağlı olarak kulak kirinin normal seviyesini aşması, işitme kaybının başlaması gibi durumlarda kulağınızı bir hekime temizletmeniz, pamuklu kulak çubuğundan uzak durmanız en doğrusu.


_Kaynaklar: Metdaan.com, Wikipedia.org & Dailyleak.org_