İstanbul sahip olduğu coğrafi özellikler sebebiyle 3 tarafı denizlerle çevrili ve dünyada içinden deniz geçen tek kent.
Şehrin etrafı sularla çevrili olsada tatlı su kaynaklarına uzak olması sebebiyle İstanbul’da hüküm sürmüş Roma, Bizans ve Osmanlı gibi tüm imparatorluklar tek bir ortak payda da buluşmuşlar; “İstanbul’a su getirmek”
Roma – Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde şehre su ulaştırmak gayesiyle inşa edilen kemerler, bentler, sarnıçlar ve çeşmeler bugün şehri adeta bir açık hava su müzesi haline getirmiş durumda. Ancak Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan’a yaptırılan su eserleri tarihi - kültürel ve mimari boyutuyla bambaşka özelliklere sahip.
Dev Eser
Mimar Sinan tarafından 1564 yılında yapımı tamamlanan ve bu yıl 450 yaşında dimdik ayakta olan 36 metre yüksekliğe ve 258 m uzunluğa sahip Mağlova Kemeri, İstanbul Tarihi Su Yolu Sistemi’nin en önemli parçası durumunda.
Türk Sineması’nın 100.Yılında Mağlova Belgeseli
Türk Sineması’nın 100.Yılı olan 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yapım desteği verdiği Mağlova Belgeseli’nin yapımcılığını ve yönetmenliğini Umut Mete Soydan yürütüyor.
Belgeselin danışmanları arasında ise NTV Tarih Danışmanı Hüseyin Irmak, Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, Su Vakfı Başkan Yardımıcı Doç.Dr. Ali Uyumaz ve Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Nur Urfalıoğlu gibi isimler bulunuyor.