"Kültür Balığına Ön Yargılı Yaklaşmayın"

ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi

ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, kültür balığı ile doğal balık arasında insan sağlığı ve beslenmesi bakımından önemli bir farklılık bulunmadığını söyledi.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık etinin, besin kaynakları arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Bu etin, lezzeti, kolay sindirilebilmesi, proteini, doymamış yağ asitleri, iyot ve selenyum kaynağı olmasından dolayı insan beslenmesi bakımından önemine değinen Çolakoğlu, "Özellikle omega-3 olmak üzere yüksek oranda doymamış yağ asitleri, çok miktarda potasyum, az miktarda sodyum içeriği, bunlara ilaveten sahip olduğu iz elementlerinin varlığı, balık etinin önemini her geçen yıl artırmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de su ürünleri tüketiminin, bitkisel ürünler ve kara hayvanları tüketimine oranla geride kaldığına dikkati çeken Çolakoğlu, nitelikli besin kaynaklarının öğrenilmesi ve verimli olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Çolakoğlu, Türkiye'de doğada avcılığı yapılan deniz ve tatlı su balıklarının yanı sıra kültür balıklarının da piyasaya arz edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tüketici nezdinde kültür balıkları, doğal avcılık ürünü balıklar kadar tercih edilmemektedir. Bu, daha çok görsel anlamda ön yargılar oluşmasından kaynaklanmaktadır. Doğal ve kültür balık çeşitleri arasında genelde görünüm, renk, koku ve besin bileşeni oranları bakımından bazı farklılıklar vardır. Doğada bulunan balıklar, plankton, küçük balık, kabuklu ve küçük dip canlılarıyla beslendiğinden balık etinin rengi, yediği canlıların bünyesinde bulunan pigment maddeleriyle renklenmektedir. Yetiştiriciliği yapılan balıklarda ise bu canlı renk eksik olmaktadır ancak yetiştiriciler bu sorunu, diyetlere sentetik veya organik pigment maddeleri ilave ederek giderebilmektedirler."

Reklam
Reklam

-Kültür balıkçılığında ilaç kullanımı-

Kültür balıklarının, doğal olanlara göre daha fazla yağ içerdiği bilgisini veren Çolakoğlu, yağ ve asitlerinin oranlarının, balığın karakteristik aromasının oluşumu ve lezzetinde önemli olduğunu belirtti.

Çolakoğlu, kültür balık türlerinin, doğal çeşitlerine göre karın boşluğunda, iç organların etrafında önemli miktarda yağ depo ettiğini söyleyerek, dolayısıyla bu balıklarda, insan sağlığı için çok önemli olan omega-3 yağ asitleri oranının yüksek olduğunu dile getirdi.

Kültür balıklarındaki yağ miktarının, sağlıklı beslenme için doğal çeşitlerine göre avantaj sağladığına dikkati çeken Çolakoğlu, şunları kaydetti:

"Kültür balığı tüketimine karşı oluşan başka bir ön yargı ise hastalıklara karşı kullanılan, özellikle antibiyotik ilaç kalıntılarıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler, bu durumun kontrol altında tutulmasını, belli ilaçların belli düzeylerde kullanılmasını sağlamaktadır. Yetiştiricilik işletmelerinde kullanılan ilaçlar ve kullanım miktarları, yönetmeliklerle duyurularak ilgililer sürekli bilgilendirilmektedir. Sonuç olarak kültür balığı ile doğal balık arasında insan sağlığı ve beslenmesi açısından önemli bir farklılık bulunmamaktadır. Güvenli gıda niteliğine sahip her iki türde balık etinin, her ailenin yemek düzeninde periyodik olarak yerini alması gerekmektedir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: