Kültür Evi Sil Baştan

Bursa'nın İznik ilçesinde, tarihi I. Murat Hamamı'nı kültür evine dönüştürme projesinin yeni baştan hazırlanması gündemde.Mülkiyeti...

Bursa'nın İznik ilçesinde, tarihi I. Murat Hamamı'nı kültür evine dönüştürme projesinin yeni baştan hazırlanması gündemde.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde, işletmesi ise İznik Belediyesi'nde olan I. Murat Hamamı'ndaki "kültür evi" projesi Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nca durdurulmuştu. Kurulca alınan kararın ardından Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul'una müracaat eden belediye, hamamın müze statüsüne alınması ve fonksiyon değişikliği yapılması için müracaatta bulundu.

Reklam
Reklam

Müracaat hakkında açıklamalarda bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Serpil Arık, "Kurul durdurma kararını açıkladıktan sonra belediye, fonksiyon değişikliği müracaatında bulundu. Bunun kurul kararını açıklamadan ve çalışmalar başlamadan önce yapılması gerekiyordu. Hamamın içindeki duvarlara işlenmiş freskler karar uyarınca silinecek. Duvarlara monteli olan minyatürler de kaldırılacak. Hamamın fonksiyon değişikliği talebine gelince, müze statüsü alması mümkün değildir. Burası bir hamamdır, değiştirilemez. Belediyenin talepte bulunduğu değişiklik yine aynı kurulca masaya yatırılarak tartışılacak ve onaylanacak. Onaylanması halinde dahi freskler duvarlardan silinecek. Taşınabilir tablolar yer alacak. Duvarlara monte edilen minyatürler de sökülerek taşınabilir olacak. Hamam ancak bu eserlerin teşhiri için kullanılabilir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: