Kültür Ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ülkemizden hukuki bir belgeye dayanmadan bir eser alınmış ise ki bunu tırnak içinde hukuki

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ülkemizden hukuki bir belgeye dayanmadan bir eser alınmış ise ki bunu tırnak içinde hukuki karşılığı çalınmış demektir, çalınmışsa bunun geri getirilmesini istemek tarihimize, toprağımıza ve kendimize saygının gereğidir" dedi.

Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağıyla Amerika'dan Türkiye'ye getirilen Herakles heykelinin büyük ilgi gördüğünü ancak Amerika'da ve Avrupa'da daha çok sayıda üzerinde durdukları, Türkiye'ye getirmek istedikleri eserlerin bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Amerika'da ve Avrupa'da Türkiye'den giden ve hiç bir belgeye dayanmayan eserlerin bulunduğuna işaret eden Günay, yurt dışındaki eserlerin Türkiye'de kazandırılması konusunda özellikle son yıllarda dikkatli, saygılı ve kararlı bir politika uyguladıklarını kaydetti. Bir eserin arkasını her fırsatta takip ettiklerini, söyleyip unutmadıklarını ve kararlılıkla peşinde olduklarını anlatan Günay, "Bu sayede bazı ülkelerde makul işbirlikleri yaptık. Çok teşekkür ederim bu işbirliğini gerçekleştirdiğimiz kurumlara. Ama başka bazı müzelerde haksız bir takım ayak diremeler var. Bizim kimsenin müzesinden envanterinden bir eseri haksız olarak ülkemize getirmek gibi bir gayretimiz yok. Ama bizim ülkemizden hukuki bir belgeye dayanmadan bir eser alınmış ise ki bunu tırnak içinde hukuki karşılığı çalınmış demektir, çalınmışsa bunun geri getirilmesini istemek tarihimize toprağımıza ve kendimize saygının gereğidir" diye konuştu.

Eserlerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda Avrupa ve Amerika kamuoyunda bazı rahatsızlıkların olduğunu ifade eden Günay, Türkiye'nin bu tutumunun Yunanistan, Mısır ya da başka Asya ülkelerine örnek olunması ve Avrupa ile Amerika müzelerindeki çok sayıda eserin doğuya gelmesi ihtimali üzerinde durulduğunu belirtti. Bir süre sonra Avrupa ve Amerika müzelerindeki eserlerin gerçek sahiplerine verileceğini dile getiren Günay, "Onun için bu konuda inatlaşmadan, anlaşarak, karşılıklı saygı içinde davranmalıyız ve bu eserler bizim ülkemize gelir ve sergi için tekrar onlara gider" dedi.

Reklam
Reklam

Son 5 yıl içinde yaklaşık 4 bin civarındaki eseri Türkiye'ye getirdiklerini söyleyen Günay, bunların bir kısmının görsel değeri olmadığını, bin civarında ise çeşitli boyutlarda arkeolojik eserin Türkiye'ye kazandırıldığını belirtti.

-"21. yüzyıla bence 18. ve 19. yüzyılın sömürgeciliğin izleri yakışmıyor"-

Bazı müzelerle de farklı eserler için ciddi müzakereler içinde olduklarını anlatan Günay, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben dünyadaki müze yöneticilerinin tarihe saygılı olduğunu ummak istiyorum. Bu yüzden zaman zaman yabancı basında Türkiye ile ilgili haksız eleştiriler var. Bu haksız eleştirileri çok dikkatli bir üslupla kendilerine iade ediyorum. Ama Türkiye sadece biz değil, bir vadede bütün Ortadoğu ülkeleri ve bütün doğu Avrupa ülkeleri tarihlerine, topraklarına sahip çıkacaklar. Biz batılı müzelerle karşılıklı ve çok saygılı biçimde işbirlikleri yapacağız. Şuandaki işbirliklerimiz geçmiş yıllarda o emperyalist anlayışların izlerini taşıyor henüz. O tortular ortadan kalkmadı. 21'inci yüzyıla bence 18. ve 19. yüzyılın sömürgeciliğin izleri yakışmıyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz