Kültür Ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Hayalimiz, Atina'daki Akropol kadar dünya çapında bir alanı birkaç yıl içinde Milas merkezli olarak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Hayalimiz, Atina'daki Akropol kadar dünya çapında bir alanı birkaç yıl içinde Milas merkezli olarak ortaya çıkarmak" dedi.

Milet Antik Kenti içerisinde restorasyonu tamamlanan İlyas Bey Külliyesi'nin açılış törenine katılan Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada, restorasyon çalışmalarına destek veren Söktaş şirketine ve Kayhan ailesine teşekkür etti.

Bakan Günay, külliyenin, Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu'nun güçlü beyliklerinden olan Menteşoğulları'nın bilim ve sanata verdiği değerin en önemli simgelerinden birisi olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Bakan Günay, şunları kaydetti:

"İlyas Bey Külliyesi'nin restorasyon projesi, Avrupa'nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra'nın 2012'de 'Koruma ve Kültürel Mirasın Değerlendirilmesi' kategorisinde Türkiye'den ödül alan tek proje oldu. Bu değerlendirmeye 31 ülkeden 226 proje katılıyor. Büyük ödül alacak 6 proje, 1 Haziran'da Lizbon'da düzenlenecek törenle açıklanacak. Lizbon'daki bu ödüle aday olmak bile bana büyük heyecan veriyor. Biz Türkiye'de bu mücevherleri dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz" dedi.

Bakan Günay, İlyas Bey Külliyesi'ne benzer yapıların Beçil beldesinde de bulunduğunu kaydetti. Orada bulunan caminin avlusuna girildiğinde Roma'dan kalma eserlerin de görüldüğünü ifade eden Bakan Günay, şöyle devam etti:

"Yani bundan 500-600 yıl önce bu topraklarda yaşayan ve daha laik bir İslamiyeti taşımaya çalışanlar, bir Roma taşını yabancı bulmamışlar. Bir Roma ya da Bizans taşını camide kullanmakta hiçbir çekince görmemişler. Bunun altını çiziyorum. Bu kültürün sürekliliğini, bu topraklarda yaşayan insanların birbirleriyle hangi inançtan gelirlerse gelsinler bu köklü bağı hep taşıdıkları görülüyor."

Reklam
Reklam

-Milas'taki kazılar-

Milas'ta dünya arkeoloji tarihine geçecek bir kazı gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hayalimiz, Atina'daki Akropol kadar dünya çapında bir alanı bir kaç yıl içinde Milas merkezli olarak ortaya çıkarmak. Milas'taki Kral Mezarı Anıtı ve yakınındaki Menteşoğlu Beyliği'nin hanları, külliyesi, onun yakınındaki İlyasbey Külliyesi... Tüm bunlar ortaya çıktığı zaman bölgenin kültürel ve turistik cazibesi de o kadar artacak."

Bakan Günay, Türkiye'nin artık kültür ve tarih turizmine ağırlık vereceğini, bu konuda bir seferberlik başlatıldığını da sözlerine ekledi.

Kayhan ailesini temsilen bir konuşma yapan Leyla Kayhan Elbirlik, İlyas Bey Külliyesi'nin müzeye dönüştürülmesini istediklerini, külliyenin haziresinden çıkan mezar taşlarının orijinal alanında sergilenebileceğini söyledi.

Külliyenin açılışını gerçekleştiren Bakan Günay, daha sonra restorasyonu gerçekleştiren mimarlardan yapıyla ilgili bilgi aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: