Kültür Ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla eserin dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından geri getirildiğini

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla eserin dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından geri getirildiğini belirterek, "Yakın tarihlerde göreceksiniz, İngiltere'den, Amerika'dan başka yerlerden yeni eserlerin Türkiye'ye döndüğüne tanık olacaksınız" dedi.

Günay, Manisa'da sponsor firma desteği ile yaptırılacak arkeoloji ve etnografya müzesi için İl Özel İdaresi'nce tahsis edilen arsada incelemelerde bulundu ve ardından Manisa Valiliği'nde düzenlenen müze yapımı protokol imza törenine katıldı.

Reklam
Reklam

Törende yaptığı konuşmada, 5 yıla yaklaşan bakanlık görev süresinde en heyecanlı anlarından birini yaşadığını ifade ederek, "Manisa'nın böyle bir müzeye ihtiyacı vardı" dedi.

Günay, Türkiye'nin çok engin ve çok zengin arkeolojik alanlara sahip olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Geçmiş yıllarda Avrupa ve dünya, arkeoloji konusunda yeteri kadar uyanıkken, biz duyarsız kalmışız. Son zamanlarda bu alanlardaki duyarlılığımız arttı. Dünya müzeleri ile yarışan yeni müzeler yapmaya başladık. Bizim ülkemizden başka ülkelere kaçırılmış bulunan çok sayıda eser var. Geçmiş on yıllarda, biz bu eserleri istediğimizde, 'siz alıp da bunları nerede saklayacaksınız. Yeterli müzeniz, koruma bilginiz var mı' diyorlardı. Şimdi dünyanın karşısına göğsümüzü gererek çıkıyoruz. Evet, bizim dünya standartları ile kıyaslayabileceğimiz yeni müzelerimiz olmaya başladı."

Müzeler konusunda bir yandan Ankara, İstanbul, Antalya'daki mevcut eski müzeleri iyileştirdiklerini, bir yandan da Akhisar'da, Gaziantep'te, Hatay'da, Bafra'da, Urfa'da yeni müzeler yaptıklarını, yaptıkları müzelerin dünya çapında büyük projeler olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

-Yurt dışına kaçırılan eserlerin geri alınması-

Bakan Günay, Manisa'da yaptıkları gibi sponsorluk desteğiyle Eskişehir'de Eti Arkeoloji Müzesi'ni açtıklarını, Gaziantep'te dünyanın en büyük mozaik müzesini oluşturduklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: o

"Bunlar bizim dünyadan eserlerimizi isterken sırtımızı dayamamız gereken güce işaret ediyor. Son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla eserimizi dünya müzelerinden ve koleksiyonlardan geri topladık. Yakın tarihlerde göreceksiniz, İngiltere'den, Amerika'dan, başka yerlerden yeni eserlerin Türkiye'ye döndüğüne tanık olacaksınız. Bunları koruyacak mekanları her gün geri kalmışlığımızı telafi edecek hızda yapmamız gerekiyor.

Bir vadede bizim ülkemizden gitmiş olan ne varsa, sadece bizim ülkemizden değil altını çizerek söylüyorum, Mısır, Suriye, Yunanistan, Bulgaristan'dan gitmiş ne varsa ait olduğu toprak yerlere dönecek. Ama, bunun için hepimizin topraklara, kazılara, ören yerlerine daha fazla sahip çıkmamaz gerekiyor."

Reklam
Reklam

Günay, Çatalhöyük'ün UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmesine de değinerek, bu alanların daha önce Türkiye'de unutulduğunu, bundan sonra her yıl yeni yerlerin listeye girmesi için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Törende daha sonra "Manisa Anemon Arkeoloji ve Etnografya Müzesi" adını taşıyacak müzenin yapımına ilişkin protokol, Bakan Günay, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve sponsor firma olan Anemon Oteller zincirinin sahibi İsmail Akcura tarafından imza altına alındı.

Muhabir: Efsun Yılmaz / Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz