Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş:

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 1-3 Kasım'da Ankara'da yapılacak 3. Turizm Şurası ile turizmde üçüncü hamle dönemine geçeceklerini belirterek, öncelikli hedeflerinin turizmde pazar ve ürün çeşitlendirmesi olduğunu söyledi.

Bakan Kurtulmuş, 3. Turizm Şurası Tanıtım Toplantısında ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi.

1-3 Kasım'da Ankara'da Türkiye'de turizm açısından önemli bir şurayı gerçekleştireceklerini ifade eden Kurtulmuş, Turizm Şurası'nın en son 2002 yılında yapıldığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Kurtulmuş, 15 yıl sonra düzenledikleri bu buluşmada bütün sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya geleceğini aktararak, "Turizmin stratejik bir sektör haline gelebilmesi için, turizmle ilgili üçüncü evreye, üçüncü hamle dönemine geçişi bu şurayla birlikte sağlamayı ümit ediyoruz.” dedi.

Üçüncü hamle döneminde öncelikli hedeflerinin turizmde pazar ve ürün çeşitlendirmesini gerçekleştirmek olduğunu belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Başta Uzak Doğu Asya olmak üzere Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya bizim yeni alternatif pazarımız olarak görülüyor. Bu ülkelerin ortak özelliği çok geniş bir yeni orta sınıfa sahip olmaları. Burada alım gücü yüksek, turizm başta olmak üzere birçok alanda harcama yapmaya müsait geniş bir pazar var. İnşallah bu anlamda pazar çeşitlendirmesini sağlayacağız. Yaklaşık bir ay evvel Çin'de temaslarda bulunduk.

Önümüzdeki günlerde de bakanlık olarak Dalaman'da Hindistan'dan yaklaşık 600 tur operatörünün yer alacağı toplantıya katılacağız. Uzak Doğu Asya ile ilgili her kapıyı açmaya gayret edeceğiz. Burada dünya nüfusunun 3'te 1'i bulunuyor. Burası bizim için önemli ve cazip bir pazar. Buraları Avrupa pazarında zaman zaman yaşadığımız sıkıntıları hafifletmek ve orta vadede çok geniş bir kitleye hitap etmek bakımından da önemsiyoruz."

Reklam
Reklam

Numan Kurtulmuş, ikinci stratejik hedeflerinin de ürün çeşitlendirmesi olduğunu aktararak, "Sadece deniz, kum, güneş turizminin ötesinde sağlık, spor, inanç, doğa, dağ ve kış turizmi gibi alanlardaki ürünlerimizi çeşitlendireceğiz. Bununla ilgili bütün kurumlarla iş birliği içinde olacağız. Bu amaçla geçen hafta Sağlık Bakanlığı ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Sağlık turizminin Türkiye'de geliştirilmesi için iki bakanlık yakın bir çalışma sürecinin içine girecek. Diğer bakanlıklarla da benzer şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

- "Turizmi yumuşak güç enstrumanı olarak kullanacağız"

Dünyanın siyaseten çok karmaşık bir süreçten geçtiğine değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin de bundan oldukça fazla etkilendiğini söyledi.

Bu süreçte oluşan Türkiye ve İslam karşıtlığı ve düşmanlığı havasının bir şekilde dağıtılabilmesi için turizm ve kültür alanını yumuşak güç enstrümanları olarak kullanacaklarını belirten Kurtulmuş, "Böylece elimizden geldiğince Türkiye'nin uluslararası tanıtımı ve Türkiye'ye karşı kasıtlı şekilde oluşturulan havanın dağıtılabilmesi için gayret sarf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kurtulmuş, gelecek dönemde yapacakları faaliyetlere değinerek, şöyle konuştu:

"9. Milletlerarası Halk Kültürü Kongresi ve 1. Ulusal Telif Hakları Kongresi'ni yapacağız. Turizmle ilgili seyahat acentelerine desteklerimiz sürecek. Bununla ilgiliyeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu modelde temel amacımız sadece yüksek sezonda değil düşük sezonlarda da turizm acentelerini destekleyebilecek bir plan üzerinde çalışıyoruz. ‘Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın' projesi başladı. Kütüphaneleri ‘yaşayan kütüphaneler' haline getiriyoruz. İstanbul AKM yenileniyor. Bununla ilgili tanıtımı önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak.

Rami Kışlası dev bir kütüphaneye dönüşüyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binalarını 2019'a yetiştireceğiz. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonu hızlı bir şekilde sürdürülecek. Fuat Sezgin ve Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi de bizim övünç kütüphanelerimizden birisi olacak. Kuleli Askeri Lisesi'nin bir kısmı ulusal müze olacak, bazı kısımlarını da Milli Savunma Üniversitesi kullanacak.”

Reklam
Reklam

Bakan Kurtulmuş, 3. Turizm Şurası'nı "Tam Zamanında” başlığıyladüzenlediklerini aktararak, Türkiye'nin turizmi stratejik bir sektör ve ekonominin çok canlı unsurlarından biri haline dönüştürmesi gerektiğini vurguladı.

Kurtulmuş, hem Türkiye'nin içinde bulunduğu hem de bölge ve küresel ölçekte yaşanan ekonomik ve siyasi şartların sadece ekonomik getiri bakımından değil ülkenin yumuşak güç unsuru olarak turizme ve kültüre çok ciddi ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyük bir kültürel ve turistik zenginliğin üzerinde bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, bu zenginlik ve çeşitliliği dünyada önemli bir yumuşak bir güç unsuru olarak kullanmaya kararlı olduklarını ifade etti.

- "Yıl sonuna kadar 30 milyon turist hedefimizi yakalayacağız"Türkiye'de turizm sektöründeki mevcut durumu özetleyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"İlk 8 aya baktığımız zaman, çok şükür, 2016'daki tabiri caizse dip noktasından artık yukarıya doğru çıktık. İlk 8 aydaki turist sayısı yaklaşık 22 milyon. Geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre bu sayı yüzde 26,4 arttı. İnşallah yıl sonuna kadar 30 milyon turist hedefimizi yakalayacağız. Burada güzel olan hususlardan biri de İstanbul ve Antalya başta olmak üzere bazı bölgelerimizdeki otellerdeki doluluk oranının yüzde 90'lara ulaşmış olması. Bu, 2018 için de bizi ümitlendiren bir durumdur.

Reklam
Reklam

Sektörde birinci sırayı Rus turistler aldı. Uçak kriziyle birlikte ortaya çıkan süreç bir şekilde dağıtıldı. İlk 8 ayda geçen yıla göre yüzde 15 artışla yaklaşık 3 milyon 334 bin Rus turist geldi. 2,5 milyonu aşan Alman turist geldi. Bu da şu bakımdan önemli; Almanya'da özellikle seçimler sırasında olağanüstü yüksek dozda ve üst perdeden Türkiye düşmanlığı, karşıtlığı yapıldı. Buna rağmen Alman turistlerin 2,5 milyon seviyesine ulaşması ümit vericidir. Yıl sonuna doğru bu rakam daha da artacaktır. Bu sıralamada üçüncü Gürcistan, dördüncü İran, beşinci de İngiltere oldu.”

Kurtulmuş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ilk 6 ayda 8,7 milyar dolarlık bir turizm geliri olduğunu aktardı.

- "Sektörün yıllık büyüme hızı yüzde 3,9'a çıkacak"Dünya ekonomisinde de turizmin öneminin giderek arttığına dikkati çeken Kurtulmuş, "2016 istatistiklerine göre tüm dünyada Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yüzde 10,2'si turizmden gelen katkılardan oluşuyor. Turizm sektörünün küresel ekonomiye doğrudan katkısı 2,3 trilyon dolar. Bu muazzam büyüklükte maalesef Türkiye'nin payı henüz oldukça düşük. Bu payı mümkün olduğu kadar ileriye götürmek durumundayız. Bu pazar 109 milyona yakın istihdam oluşturuyor. Küresel ölçekte dolaylı etkileriyle birlikte 7,6 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklük ve 292 milyonluk bir istihdam kapasitesinden bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kurtulmuş, 2016 yılında küresel ekonomideki büyüme yüzde 2,5 iken turizm sektörünün yüzde 3,1 büyüdüğünü aktararak, "Turizm sektörü, dünya ekonomisinin ortalama büyümesinden daha fazla gelişiyor. Toplam ihracatın yüzde 6,6'sı, yani 1,4 trilyon dolarlık kısmı turistlerin yaptığı harcamalar. Toplam hizmet ihracatının da yüzde 30'unu turizm sektörü oluşturuyor. Turizmin önümüzdeki dönemde iletişim, finans, imalat, hizmet, perakende ve dağıtım gibi önemli sektörlerden daha fazla büyüyeceği öngörülüyor.

Önümüzdeki dönemde sektörün yıllık büyüme hızının yüzde 3,1'den yüzde 3,9'a çıkacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinden 380 milyondan fazla istihdam sağlayacağı öngörülen sektörün, net istihdam yaratma kapasitesinin de yüzde 23 olacağı tahmin ediliyor. Sektörün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içinde küresel ölçekteki payının da yüzde 11,4 olacağı bekleniyor. Toplam ihracatta ise yüzde 6,6'dan 7,1 seviyelerine geleceği düşünülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

- "Birçok ülke Türkiye'den turizm sektöründe eğitim istiyor"Türkiye'nin Rahmetli Turgut Özal döneminde turizmde çok önemli bir hamle gerçekleştirdiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Diyebiliriz ki bugün anladığımız manada turizmin öncülüğü o dönemde yapılan çalışmalarla olmuştur. İkincisi ise Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde şimdiye kadarki süreçte, ilk dönemde oteller, konaklama yerleri vesaire yapıldı; ikinci dönemde de daha fazla turist gelmesini sağlayacak altyapı çalışmaları gerçekleştirildi. Bütün bunlarla birlikte özellikle Rusya ve Avrupa krizi ile 2016 yılı gösterdi ki aslında Türkiye'de turizm alanında ciddi bir birikim oluştu. Yani çok ciddi krizlere de dayanıklı olan bir büyük tecrübe oluştu. Bu en az konaklama ve altyapı imkanlarının gelişmesi kadar önemlidir. Sevinerek görüyoruz ki son zamanlarda birçok ülke kendi turizmlerinin gelişmesi için Türkiye'den turizm sektöründe eğitim istiyor. Biz de her isteyen ülkeye turizm sektöründe eğitim vereceğimizi söylüyoruz.” görüşlerini aktardı.

Reklam
Reklam

Numan Kurtulmuş, turizmde bundan sonraki üçünce hamle döneminde ise hedeflerinin rekabetçi küresel turizm sektöründe Türkiye'nin stratejik adımlar atarak ileri bir noktaya gelmesi olduğunu dile getirdi.

Bu adımların atılabilmesi için turizm politikalarının gerçekçi şekilde ortaya konmasını, mevcut tecrübe ve birikimin daha da zenginleştirilmesini amaçladıklarını belirten Kurtulmuş, "Böylece doğru örnekler üzerinden Türkiye'nin doğru turizm atılımlarını yapmasını sağlayacağız ve 2023 hedeflerimizi de revize edeceğiz.” dedi.

- "Kültür ve turizm diplomasisini etkin kılacağız" Turizm Şurası'nın üçüncü hamle dönemine çok büyük katkılar yapacağına inandıklarını ifade eden Kurtulmuş, "Turizm politikalarının oluşumunda özel sektör odaklı yaklaşımın artırılmasını temin edeceğiz. Turizm yönetiminin koordinasyonunu sağlayacağız. Etkin bir yönetişim ortaya koyacağız. Etkin bir kriz yönetiminin oluşması için imkanlarımızı seferber edeceğiz. Kültür ve turizm diplomasisini etkin kılacağız. Bununla ilgili araçlarımızı da geliştiriyoruz. Özellikle pazar olarak gördüğümüz ülkelerde ‘Türkiye Yılları' oluşturarak ülkemize ilgiyi artıracak çalışmalar sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş, 3. Turizm Şurası'ndan Türkiye'nin geleceği, ülke ekonomisi ve sektör için verimli olumlu sonuçlar elde edeceklerini ve bunları gerçekleştireceklerini ümit ettiğini söyledi.