Kültür ve Turizm Bakanlığı antik kenti öncelik listesine aldı

Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip İsos antik kenti Kültür ve...

Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip İsos antik kenti Kültür ve Turizm Bakanlığının arkeolojik kazılar için belirlediği öncelikli alanlar listesine girdi. Bizans, Genç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan İsos Antik kentinde yer alan ve kısmen toprak üstünde bulunan liman, kale, su kemeri, tapınak, hamam ve su deposu kalıntıları yapılacak kazı çalışmaları ile ilgisizlikten kurtarılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 2863 Sayılı Kanun'un 35. maddesi kapsamında yapılacak arkeolojik kazılar için öncelikli alanlar listesini belirledi. Listede ismi açıklanan 28 arkeolojik alan içinde İssos (Epifonie) antik kentininde bulunması Erzin İlçesinde sevinçle karşılandı.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı kararı son derece olumlu bulduklarını ve ilçenin tanıtımı için bulunmaz bir fırsat olarak gördüklerini söyleyen Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, büyük bir bölümü toprak altında olan antik kentin yapılacak çalışmalarla bir an önce gün yüzüne çıkması gerektiğini ifade etti.

Son yıllarda başlatılan çalışmaların ve bu arada bulunan bazı tarihi eserlerin ilçe halkını umutlandırdığını ama tarihi kentin çok geniş bir alanı kapladığı için ayrılan ödeneğin yetersiz kaldığını hatırlatan Cemal Ertaç, "Toprak altında bir tarih yatıyor. Antik kent, Hatay için tarihi bir hazine. Toprak altında gün yüzüne çıkmayı bekleyen 5 bin yıllık bir kent var. Tarihini seven herkesi İsos’a sahip çıkmaya davet ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz