Kültür Yolu projesi Yatağan'ın turizmdeki payını arttıracak

Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt ve ekibi, Panamara antik kutsal...

Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt ve ekibi, Panamara antik kutsal alanıyla burası arasındaki kutsal yol üzerinde bulunan tarihi kalıntıları araştırdı. Doç. Dr. Söğüt, araştırmacı yazar Tarcan Oğuz ile birlikte Yatağan Kültür Yolu projesinde Belen Kahvesi'nden başlayarak Gökdere, Pınarbaşı, Meyistan, Kapubağ, Külbarajı ve Stratonikeia'ya kadar giden 20 kilometrelik yoldaki kalıntıları inceledi. Yürüyüş yerleri belirlendi, güzergâhtaki tarihi kalıntılar, anıt çınar ağaçları, kaynak suları ve eski köy yerleşim birimlerinde incelemelerde bulunuldu.
Doç. Dr. Söğüt, “Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ve üç projeyi içine alan bu pojeye her türlü destek verilmelidir. Stratonikeia antik kentine bağlı dünyaca ünlü Panamara dinî merkezinden başladığımız yürüyüşle 20 kilometrelik güzergâh üzerindeki yolları tespit ettik ve kalıntıları inceleme fırsatı bulduk.” dedi.
Araştırmacı yazar Oğuz ise geniş bir arazi üzerinde yer alan Yatağan Kültür Yolu projesinin, alternatif turizme soluk getireceğini söyledi. Oğuz, “Kutsal yol, dünyanın en büyük dinî merkezi Lagina ile en büyük siyasi merkez Stratonikeia arasındaki alanda bulunuyor. Burada aynı zamanda dünyanın en eski zeytinyağı ve seramik atölyeleri yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Kültür Yolu projesi, türkülere konu olan Belen Kahvesi, Belen Değirmeni, Gökdere mevkisindeki Ağlayan Kayalar, Stratonikeia antik kentine bağlı Panamara dinî merkezi, Hacı Şükrü Evi, Siyami Bey Camisi ve Türbesi, Bozüyük Han Yeri, Aplangeç Köprüsü, Rum Değirmeni, Pınarbaşı ve 800 yıllık çınar, Meyistan Seyir Tepesi ve Külbarajı’nı kapsıyor. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferine çıkarken Bozüyük beldesinde otağını kurduğu Hanyeri bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz