"Kültürel bağı olmayan çocuk şiddete yöneliyor"

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, okullarda yaşanan şiddet olaylarının sosyolojik olgular bazında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, kültürel aidiyet duygusu taşımayan çocukların şiddete yönelebildiğini anlattı.

Türk Eğitim Derneği (TED), tarafından düzenlenen Okullarda Şiddetin Önlenmesi, Mevcut Uygulamalar ve Sonuçları Toplantısı ile 2005 Yılı TED Eğitim-Bilim, Eğitim-Hizmet ve Eğitim Araştırmalarını Özendirme Ödülleri Töreni Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci burada yaptığı konuşmada, okullarda yaşanan şiddet olaylarının sosyolojik olgular bazında değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da feodal yapının bozulması ile buralardan göçen ve şehirlerin varoşlarına yerleşen insanların psikolojik ve sosyolojik sorunlar nedeniyle şiddete eğildiklerini söyledi. Göç edenlerin şehir kültürüne yaklaşamayan çocuklarının psikolojilerine dikkat etmek gerektiğine işaret eden Birinci, "Eğer şehir varoşlarındaki çocuk kendisini bir geleneğe, bir değere bağlı hissetmiyorsa. kök duygusundan uzaksa, onu şiddetten uzak tutacak bir bağ yok demektir" dedi. Ayrıca evinde ailesi tarafından horlanan çocukların durumuna da değinen Birinci, anne babası geçim derdinde olan çocuğun harçlık bulabilmek için haraç yoluna, dolayısıyla da çeteleşmeye ve şiddete başvurabildiğini anlattı. Şehir kültürüne kendini kabul ettirme ve itilmişlik duygusunun da şiddeti tetikleyen olgulardan biri olduğunu ifade eden Birinci, bu konuda sadece okullara değil toplumun her kesimine görev düştüğünü söyledi. Birinci Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu konuda 2011 yılına kadar bir yol haritası çizdiklerini ve il il dolaşmaya başladıklarını da bildirdi. Birinci, "Bu sorunlar yasal tedbirler yanında kültürel tedbirlerle çözülür" dedi. Çocukların vatana kültür öğeleriyle bağlanabileceğini ifade eden Birinci, "Kültürel olarak bağlamazsan, çocuklar varoşlarda kendilerine bir yer açar ve yeni bir hayat kurar" dedi.

Reklam
Reklam

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise, 26 Nisan-26 Ekim 2006 tarihleri arasında okullarda 2 bin 507 şiddet olayı yaşandığını belirterek, 6 aylık bir dönem için bu rakamın çok büyük olduğunu ve tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Şiddetle mücadelenin sadece okulların çabalarıyla mümkün olmadığını ifade eden Pehlivanoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2006-2011 Yıllarında Eğitim Alanında Şiddetin Önlenmesi Eylem Planı'na herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Bir olay meydana geldiğinde ve basına yansıdığında, günlük çözümlerle şiddetin önlenemeyeceğini vurgulayan Pehlivanoğlu, "Şiddet önemli bir tehdittir. Ama asıl milli güvenlik tehdidi, eğitilmemiş bir toplum tehdididir" diye konuştu. Daha sonra 2005 Yılı TED Eğitim-Bilim ödülü Prof. Dr. Süleyman Çetin Özoğlu'na, TED 2005 Yılı Eğitim-Hizmet Ödülü Prof. Dr. Süha Sevü'ye ve TED 2005 Yılı Eğitim Araştırmalarını Özendirme Ödülü ise, Doç. Dr. Tuncay Ergene ve Yrd. Doç. Dr. Bahri Ata'ya verildi.