Kültüryolu Projesi, Şehrin Görselliğini Zenginleştirecek

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi iç kale çevresinde hayata geçireceği 'Kültür Yolu' projesinin ilk etap çalışmaları...

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi iç kale çevresinde hayata geçireceği 'Kültür Yolu' projesinin ilk etap çalışmaları devam ediyor. Kalkınma Bakanlığı bünyesindeki Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) işbirliğiyle yapılacak proje için 500 milyon liralık bütçe oluşturulurken, üç etap halinde yürütülecek kamulaştırma çalışmaları kapsamında yüzlerce harabe yapı ortadan kaldırılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Erzurum'un, kendini asıl, bu proje tamamlandığında ifade edebileceğini söyledi. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) çerçevesinde, ‘Kültür Yolu’ projesinin birinci etap çalışmalarının son sürat devam ettiğini bildiren Başkan Küçükler, çalışma tamamlandığında Erzurum Kalesi’nin bulunduğu bölgenin harabe ve eski yapılardan tamamen temizlenmiş olacağı bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Küçükler, ‘Kültür Yolu’ adlı projenin üç etaptan oluştuğuna dikkat çekerek, “Kale’nin bulunduğu bölgeyi kısımlara ayırmış durumdayız. Dolayısıyla her etap ayrı bir kamulaştırma alanı anlamına geliyor. Birinci etap tamamlandıktan sonra ikinci etap ve ardından üçüncü etap kamulaştırma çalışmaları başlayacak.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, birinci etap kamulaştırma çalışmalarının detaylarını anlattı. Küçükler, birinci etap yıkımlarının Caferiye Camii’nin bulunduğu noktadan başlamak suretiyle Taşmağazalar’ın üst giriş kısmıve Erzurum Kalesi’nin bulunduğu bölgeyi de içine alacak şekilde Kurşunlu Camii’nde noktalanacağını belirterek, söz konusu alanın 75 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu dile getirdi. Başkan Küçükler, şöyle dedi:

"Birinci etap kamulaştırmalar, toplamda 314 parseli kapsıyor. Bu parsellerden yaklaşık 25 bin metrekareye denk gelen 138’inde enkaz ve yapılar mevcut. 34 bin 500 metrekare büyüklüğündeki 176 parsel ise arsa niteliğinde. Ayrıca, bölgede 9 bin 500 metrekareye tekabül eden tam 22 adet tescilli kültür varlığı bulunuyor. Yani enkaz, yapı ve arsalara yönelik kamulaştırmalar yürütülürken, tescilli kültür varlıkları ise restore edilecek.”

Reklam
Reklam

Kale çevresindeki birinci etap kamulaştırma çalışmaları tamamlandıktan sonra iki ve üçüncü etaplara geçileceğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Her etap, ayrı bir plan-program ve kamulaştırma demek. Bu nedenle projemizin bütçesi olan 500 milyon lira tutarındaki mali kaynak, etaplar halinde Kalkınma Bakanlığı’nca bize aktarılacak. Kaldı ki Kalkınma Bakanlığı, projenin ilk etabında kullanılması amacıyla bu yıl yaklaşık 40 milyon lira tutarında bir para transferi gerçekleştirmişti." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: