Kum değirmeniyle enerji üretti

ERZURUM (İHA) - Erzurumlu mucit Cengiz Çelebi, mütevazı atölyesinde her gün yeni bir şey icat ediyor. Belediyede dozer operatörü olarak çalışan Çelebi, son olarak kumla çevrilen değirmenden enerji üretti.

Yaptığı ilginç çalışmalara her gün bir yenisini ekleyen Erzurumlu mucit Cengiz Çelebi, son olarak kumla çevrilen değirmenden enerji üretecek bir sistem icat etti.

Dadaşköy Belde Belediyesi'nde dozer operatörü olarak çalışan Cengiz Çelebi, son icadını su değirmeninden hareket ederek gerçekleştirdiğini belirterek, "Kış aylarında su değirmeni çalışmayabilir. Ancak kum ile değirmen sürekli çalıştırılarak enerji üretilebilir. Yine aynı yoldan pet şişeleri keserek aynı sistemin rüzgarla çalışması için bir değirmen yaptım. Bu sistemde de rüzgar enerjisi kullanılarak enerji üretimi yapılabilir. Hayatı kolaylaştıracak projelerimi geliştirmeye devam ediyorum. Ancak burada imkanlarım çok sınırlı. İstediğim malzemeyi bulmakta güçlük çekiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

İşten arta kalan boş zamanlarında evinin bahçesinde oluşturduğu mütevazı atölyesinde ilginç çalışmalara imza atan 34 yaşındaki belediye işçisi, depremin olduğunu haber veren alarm sistemi, karda ve suda yürüyebilen bisiklet ve kum değirmeniyle enerji üretmek gibi yeni icatlar yaptığını söyledi.

Çelebi, daha önce yaptığı uçağı uçurmak için Türk Hava Kurumu'ndan motor istediğini, ancak olumlu cevap alamadığı için uçak hayalini gerçekleştiremediğini dile getirdi. En büyük hayalinin kendi yapacağı uçağı uçurmak olduğunu ifade eden Çelebi, "Uçağın ne şekilde ve nasıl uçacağını çok iyi biliyorum. Yaptığım çalışmayla motor bulmam halinde kendi uçağımı uçurabilirim. Bu hayalime de bir gün kavuşacağım" diye konuştu.

Depremin önceden tespiti yönünde bir çalışma yaptığını anlatan Cengiz Çelebi, yer altında biriken enerji boşalmadan önce sıkışmayı tespit etmek için balonlar kullandığını, böylelikle depremin en azından kısa bir süre önce de olsa öğrenilebileceğini kaydetti.