IHA0419CD1-EKO/28-ARA-0F8E-17A27
- KUMANYACILAR, HAKSIZ REKABETTEN ŞİKAYETÇİ...
- GEMİ KUMANYACILARI, HAKSIZ REKABETLE KARŞI KARŞIYA BULUNDUKLARINI ÖNE SÜRÜYOR
(FOTOĞRAFLI)
İZMİR (İHA) - Gemilere ihtiyacı olan çeşitli yiyecek, içecek, tamir, bakım-onarım malzemeleri tedarik eden kumanyacılar, her zaman önemli bir işkolu olma özelliklerini koruduklarını, ancak haksız rekabet nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını öne sürüyor.
Gemilere, gıdanın yanı sıra teknik altyapı hizmetleri veren Albatros Uluslararası Kumanyacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şimşek, sektörde haksız rekabetten şikayetçi. Aynı zamanda Deniz Ticaret Odası Gemi Kumanyacıları Meslek Komitesi üyesi olan Şimşek, bu işe adım atmak isteyenlerin çok sıkı biçimde denetlenmesi ve belirli kriterlerin aranması gerektiğini söyledi.
"Bugün bir masa yada sandalyesi olup da gideri hiç olmayan firmada kumanyacı, vergi veren bünyesinde 60 kişi çalıştıran ve sağlıklı üretim yapan firma da kumanyacı. Bu denklem bana ters geliyor" diyen Şimşek, herkesin kumanyacılık yapmaması gerektiğini vurguladı.
Şimşek, bu konuda şunları söyledi:
"Firmanın güvenilirliğinin olması gerekiyor. Teminatlarının ve Oda üyesi olması gerekiyor. Bunların denetiminin çok sıkı şekilde yapılması gerekiyor. Odamıza üye olmayan, adı sanı belli olmayan şahıslar gemiye rahatlıkla çıkabiliyor ve 'ben kumanyacıyım' diyebiliyor. Onun yaptığı çalışma kaptanı ve personeli rahatsız ettikten sonra Türkiye'de kumanyacılara aynı gözle bakılıyor. Bunlar bizi son derece üzüyor. Bu tür sorunlarımızı, sıkıntılarımızı Deniz Ticaret Odası'nın meclis toplantılarında gündeme getiriyoruz. Çok sıkıştığımız anlarda da Ankara'da bakanlıklara yada gümrük baş müdürlerine başvurularımız oluyor."
Sektörde haksız rekabetin yanında imaj sorunu da bulunduğunun altını çizen Şimşek, bir taraftan imajlarını korumaya çalışırken diğer taraftan küçük firmaların işi bozduğunu, haksız rekabetin yanında imaj sorunu ile de mücadele ettiklerini anlattı.
Şimşek, "Sorumluluğu olmayan bir firmanın yaptığı yanlışın bedelini kaliteli üretim yapan diğer firmalar da ödüyor. Biz, Türkiye'de kumanyacılık adı altında daha güzel çalışmalar yapmak istiyoruz. Yani, yabancılar 'biz Türkiye'den çok rahat kumanya alabiliyoruz' desinler. Bizim firma olarak tüm çabamız bu yönde" şeklinde konuştu.
Şimşek ayrıca, birkaç yıl öncesine kadar kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını ancak, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu'nun eğitime başlaması ile bu sorunun ortadan kalktığını sözlerine ekledi.