Kumdan ünlüler şaşırttı

Zonguldak'ta ressam Harun Toksoy kendisinin bulduğu ve kullandığı yöntemle, doğal kumlardan ünlülerin portrelerini yaptı. Bu portreler yıllarca, hatta asırlarca eskimeden saklanabiliyor.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda müdür yardımcısı olarak görev yapan Harun Toksoy, dekupaj tekniğinden yararlanarak kumlama yöntemi geliştirdi. Kendisine has yöntemle ilk kez 2002 yılında tablo yapmaya başlayan Harun Toksoy, dekupaj tekniğinden yararlanarak 2007 yılında çok sevdiği ses sanatçılarının portrelerini yapmaya başladı. 1 yıl içerisinde toplam 42 adet ünlünün portresini yapmayı başaran Toksoy, bir tabloyu günde 5 saatlik bir çalışma ile 4-7 gün arasında tamamlıyor.

Reklam
Reklam

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/yasam/kumdan-unluler/4297/104499/sayfa/1/)

Ressam Toksoy'un yaptığı portrelerde, 1970-1980 yılları arasında albümleri satış rekorları kıran ses sanatçılarının yanı sıra halen büyük beğeniyle dinlenen ünlüler de bulunuyor. Bunlar arasında yaşamını yitirmiş sanatçılar da var. Kumdan portreleri bulunan ünlülerin isim listesi ise şöyle: "Zeki Müren, Sezen Aksu, Ajda Pekkan Orhan Gencebay, Nilüfer, Zerrin Özer, Selami Şahin, Selahattin Alpay, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Özay Gönlüm, Yıldırım Gürses, Tanju Okan, Ruhi Su, Neşet Ertaş, Neşe
Karaböcek, Müşerref Akay, Müslüm Gürses, Musa Eroğlu, Murat Çobanoğlu, Muazzez Abacı, Mahmut Tuncer, Kayahan, İzzet Altınmeşe, İlhan İrem, Hakkı Bulut, Ersen ve dadaşlar, Erol Evgin, Erkin Koray, Emel Sayın, Cem Karaca, Bülent Ersoy, Burhan Çaçan, Belkıs Akkale, Barış Manço, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Arif Sağ, Alpay, Ali Ekber Çiçek, Ahmet Özhan, Adnan Şenses."

Reklam
Reklam

ÜNLÜLERE ÇAĞRI

Yaşayan sanatçıların hepsine tek tek ulaşarak tablolarını vermek istediğini söyleyen Toksoy, 2 yıldır portresini yaptığı ses sanatçılarına ulaşmak için tabloları yaparken harcadığı emeğin kat kat fazlasını harcamasına rağmen hiçbirine ulaşamadığını kaydetti. Tablolarını sergilemek için sponsor bulmakta da büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Toksoy, en büyük hayalinin ise bir şov programında tablosunu yaptığı birkaç sanatçı ile birlikte tüm ünlü portrelerini sergilemek olduğunu kaydetti. Televizyon
programcılarına ve şov programı yapan sanatçılara çağrıda bulunan Toksoy, "Bu portresini yaptığım ses sanatçıların herbiri birbirinden değerli. Zaten hayranları, bu sanatçıların ve sarf ettiğim emeğin kıymetini biliyor. Hakkımı fazlasıyla verip tabloları satın almak istiyorlar. Ama bu güne kadar bu sanatçılara ulaşırım ümidiyle teklif edilen tüm teklifleri geri çevirdim. Tabloları gerçek sahiplerine ulaştırmak için başvurmadığım çare kalmadı. Fakat tüm çabalarıma rağmen bu ses sanatçılarının hiçbirine ulaşamadım. Bir şov programına ya da yarışmaya katılmayı, bu tabloları sergileyerek asıl sahiplerine ulaşmak istiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"İNŞAAT İŞÇİSİNDEN ESİNLENDİM"

Toksoy, kumlama yönetimini duvar işleyen sıvacıdan esinlenerek bulduğunu ifade etti. Kumdan portreleri MDF üzerine doğal taşlardan elde edilen renkli kum ve ahşap tutkalı yardımıyla yaptığını anlatan Toksoy, birbirinden güzel ve canlı görüntüye sahip olan tabloların, asırlarca solmadan, renk atmadan ve eskimeden saklanabildiğini ifade etti. İnşaat işçisi ile kendisi arasındaki farkın ise işçinin mala, kendisinin spatula kullanması olduğunu hatırlatan Toksoy, "Bu teknik genel anlamı itibarı ile kumların tutkalla karıştırılıp sıva şekline getirilerek spatulaların yardımı ile zemin üzerine işleme sanatıdır. Kumların desenin üzerine renk renk işlenmesi gerekir, sıvacının duvarı işlemesi gibi. Bu sanat dalını değerli kılan, kumun boyama değil doğal olmasıdır. Boyama olmadığından dolayı rengini yıllarca muhafaza edebilme özelliğine sahiptir. Kumun spatulayla işleme tekniği ve aynı zamanda dekupaj tekniğini kumla birleştirerek portre yapma tekniğinin tarafımca ilk uygulayıcısı olmak ve bu sanatı kendi imkanlarımla tanıtmak beni mutlu etmiş ve cesaretlendirmiştir. 2002 yılında başladığım çalışmalarımda öncelikle manzara çalıştım. Zonguldak'ta açtığım sergilerde gördüğüm ilgi beni bu tekniğe daha da bağladı. Bunun akabinde doğal kumları soyut ve portre çalışmalarında kullandım" dedi.

Reklam
Reklam

Toksoy, 1970-1980 yılları arasında ünlü ses sanatçılarına yönelik başlattığı portreyi 2007 yılı kasım ayında tamamlayarak, İstanbul-Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi'nde sergiledi. Ünlülerin sergisi ve artan ilgi sebebiyle Toksoy, 2008 yılında ise yıl sonuna kadar 41 adet Atatürk portresi yaparak 12 Mayıs 2009 tarihinde Ankara Milli Piyango Genel Müdürlüğü Talih Kuşu Sanat Galerisi'nde sergilemişti.

Ressam Toksoy, büyük beğeni toplayan kumlama sanatı hakkında bilgi isteyenlerin harun_toksoy@hotmail.com elektronik posta adresinden kendisine ulaşabileceğini ifade etti.

Anahtar Kelimeler: