Kümesten, modern tavukçuluğa

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'nin merkez Çamlıköy Köyü'nde yaşayan Recep Gündüz, 1978 yılında başladığı kümes tavukçuluğunu, 1990 yılından itibaren günde 80 bin yumurta üreten modern tavuk çiftliğine dönüştürdü. Gündüz, Gürcistan ve Rusya'ya da tavuk ihracatı yapıyor.

Recep Gündüz, köyünde 10 dönümlük arsayı satın aldı ve geçen yıl 200 bin dolar harcayarak bir ek tesis kurdu. Gündüz, günde 80 bin yumurta üretim kapasiteli modern bir tavuk çiftliğini, Gümüşhane'de kurmayı başardı. Tavuk başına 7 milyon lira yatırım yaparak, günlük taze yumurta üretimi gerçekleştiren 70 yaşındaki Gündüz, "Ne yazık ki tesisimizi tam kapasite ile çalıştıramıyoruz. Çünkü insanlarımız yumurta tüketimine gereken önemi vermiyor. Avrupa'da kişi başına yılda 456 yumurta tüketimi yapılırken, ülkemizde bu rakam 120'nin üzerine çıkmıyor. Bu da yumurta tüketimini olumsuz yönde etkiliyor. Üretimimizi arz-talep dengesine göre yapmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Tesisinin bir aile şirketi olduğunu söyleyen Gündüz, kendisi ve dört çocuğu ile tesisi işlettiklerini, altı kişilik bir işçi istihdamı da yaptıklarını belirterek, "Şu anda günlük yumurta üretimimiz 40 bin civarında. Başta Gümüşhane olmak üzere Trabzon, Bayburt, Rize ve Giresun illerine günlük taze yumurta satışımız var. Her türlü paketleme tesisimiz de mevcut. Geçen yıla kadar yaklaşık bir trilyon lira harcayarak, hem kendimize hem de Gümüşhane'ye modern bir tavuk çiftliği kurduk." dedi. En büyük sıkıntısının yem konusunda olduğunu dile getiren Gündüz, "Yemi, Gaziantep'ten alıyoruz. Bu da bize pahalıya mal oluyor. Bu sıkıntıyı da gidermek amacıyla, Organize Sanayi Bölgesi'nde hem yem fabrikası hem de organik gübre fabrikası kuracağız. Bu konudaki çalışmalarımız da sürmektedir. Önümüzdeki yıl, bu iki fabrikamızı da kurarak, kendi yemimizi kendimiz üretecek, elde edilen tavuk gübresini de değerlendireceğiz." şeklinde konuştu.

Son 3 yıldır tavukçuluk sektöründe büyük bir kriz yaşandığını da belirten Gündüz, şunları söyledi: "Bu nedenle tam kapasite halinde üretim yapamıyoruz. Sektördeki kriz, bizim üretimimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Tavuğu, Bursa'da bulunan çeşitli damızlık şirketlerinden civciv olarak bir milyon liraya alıyoruz. Altı ay süre ile çok iyi bir bakım sonucunda ancak yumurta alma yaşına gelmiş oluyor. Bir yıl gibi kısa bir sürenin ardından yaşlılık dönemi başladığından üretim düşüyor. Yaşlanan tavukları, yurt içi ve yurt dışına satarak, elden çıkarmak zorunda kalıyoruz. Canlı tavuk olarak, Gürcistan ve Rusya'ya ihraç ediyoruz. Gerek yumurta, gerekse yumurtlama dönemi sona eren tavukların satışından herhangi bir şikayetimiz yok. Ancak fiyatlar çok düşük. Tanesi 110 bin liraya satılması gereken yumurtayı 68-90 bin lira arasında satmak zorunda kalıyoruz. Bu da tam kapasite ile çalışmamızı olumsuz yönde etkiliyor."

Reklam
Reklam