Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu, doğumdan kaynaklanan kalça çıkığının erken teşhisinde en güvenilir yöntemin, bebeğin kalçalarının doğumdan sonra ilk 1 ay içinde ultrasonografik olarak muayene edilmesi olduğunu belirtti. Erken teşhis ve tedavinin bebeği kalıcı bir sakatlıktan kurtardığına dikkati çeken Ömeroğlu, "Gelişimsel kalça çıkığı, erken teşhis konulduğu zaman başarı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bebeğin ameliyatsız, basit bir cihazla tedavisi ancak ilk 6-9 ayda mümkün. Bu süreden sonra bebeğin ancak hastaneye yatırılarak ameliyat ve alçı ile tedavisi mümkün. Teşhis geciktikçe tedavinin başarı oranı da düşmektedir. Ülkemizde doğan her 100 çocuktan birinde tek ya da iki taraflı tedavi edilmesi gereken kalça çıkığı mevcut" dedi.
Ömeroğlu, kalça çıkıklarının az bir bölümünün doğumdan önce meydana geldiğini, büyük bir bölümünün ise, doğum ve doğum sonrası dönemde yanlış uygulamalar sonrası ortaya çıktığını kaydetti. Kalça çıkığı açısından daha riskli olan bebekleri açıklayan Ömeroğlu, "Anne rahminde ters duran, ailesinde ve akrabalarında kalça çıkığı olan, boynunda ya da ayaklarında eğriliği olan, ilk ve zor doğumlar, ilk kız bebeklerde kalça çıkığı görülme ihtimali biraz daha yüksektir. Yeni doğanda kalça ultrasonografisi, kalça çıkığını tarama amacıyla kullanıldığı zaman en doğru uygulama zamanı 3 ve 4. haftalar civarıdır. Daha önce yapılması yanlış sonuçlar verebilmekte, 1 ve 1.5 aydan sonra tarama yapılması ise tedavide gecikmeye sebep eden olmaktadır" diye konuştu. Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu, bebekte kalça ve dizlerin düz olarak uzatılmaya zorlanmasının kalçalar için çok zararlı olduğunu vurgulayarak, ailelere şunları tavsiye etti:
"Bebeğinizin her iki bacağını sıkıca birleştirip uzatmaya zorlamayın. Bu pozisyona sebep olan kundak, kalçanın can düşmanıdır. Kundak, bebeğinizin bacaklarının düzgün olmasını kesinlikle sağlamaz. Aksine kalçalarını çıkmaya doğru zorlar. Bebeğinizi kucağınızda taşırken, bacaklarını ellerinizle birleştirip taşımaktan kaçınınız."
Doç. Dr. Nusret Köse ise, bebeklerde kalça çıkığı olmaması için yapılması gerekenleri anlatarak, "Tüm bebekler için doğal duruş, gerek sırt üstü, gerekse yüz üstü yatarken kalça ve dizlerin bükük olduğu pozisyondur. Bebeğinizin bu doğal duruşu, kalçalarının en büyük can dostudur. Bu amaçla bebeğiniz için kullandığınız ara bezinin yumuşak olmasına dikkat ediniz. Bebeğin gövdesinin alt kısmına bol ve rahat giysiler giydiriniz. Kucağınızda taşırken bir elinizi bacaklarının arasından geçirerek ya da bacakları açık gövdenize yaslayarak tutunuz" dedi.
Ömeroğlu ile Köse, kalça çıkığı açısından çocukları risk taşıyan ya da bebeğinde kalça çıkığından şüphelenen ebeveynlerin, zaman kaybetmeden bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmalarını istedi.