Kundak yapmak bebekte kalça çıkığına sebep oluyor

Medical Park Batman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Özcan, kundak yapmanın...

Medical Park Batman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Özcan, kundak yapmanın bebeklerde kalça çıkığına sebep olduğunu belirtti. Özcan, "Kundak yapmayın, bir günlük uygulama bile kalça çıkığına yol açabilir." dedi.
Kalça çıkığının, tam çıkık, yarı çıkık veya çıkabilir kalça şeklinde 3 tipi olduğunu belirten Dr Özcan şu bilgileri verdi: "Tam çıkık, genellikle doğumda bulunmaktadır ve en az görülen tipidir. Tedavisi daha zordur ve genelde başka anomalilerle birliktedir. Yarı çıkık, ikinci sık görülen tipidir ve tedavi tanının konulma yaşına bağlıdır. Çıkabilir kalça ise en sık görülen grup olup bebeğin kalçası çıkmaya meyillidir. Kundaklama bu hastalarda kalçanın çıkmasına sebep olur. Normal kalça ekleminde, kalçadaki büyük leğen kemiğindeki çukur boşluk ile bacak kemiğinin başındaki yuvarlak kısım iç içe girmiştir. Doğuştan kalça çıkığında ise, kalça eklemini meydana getiren kemikler birbirinden ayrılmıştır."
Bu sebeple artık “Doğuştan Kalça Çıkığı” yerine “Gelişimsel Kalça Çıkığı” ifadesinin tercih edildiğini belirten Dr Özcan, gelişimsel kalça çıkığı, kız bebeklerde 5 kat fazla görüldüğünü söyledi. İlk doğan çocukta görülme şansının daha yüksek olduğunu belirten Dr Özcan, hastalığın risk grupları, tedavisi ile dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda şu bilgileri verdi:
"İlk doğum, ikiz ya da çoğul gebelik, makat gelişi ile doğum, zor doğum, ailesinde kalça çıkığı bulunan bebekler, ayaklarında doğumsal ortopedik şekil bozuklukları olanlar, annede gebelikte su kesesinde az su bulunması ve doğum sonrası gelişen kalça çıkıklarında en önemli etken kundak yapmaktır.

Reklam
Reklam

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Kalça çıkığı ilk üç ayda teşhis edilirse sadece basit tıbbi tedavi ile düzelme sağlanmaktadır. Kalça çıkığı, tam kalça çıkığı ise doktorunuzun önerisiyle Pavlik bandajı uygulanır. Bu bandaj, eklemi meydana getiren kemiklerin iç içe durumda kalmasını sağlar. Altı aylıktan sonra tanı alan hastalarda cerrahi düzeltme gerekebilir.

NELERE DİKKAT EDELİM?
Kalça gelişimi doğum sonrası da devam ettiği için doğumdan sonra oluşabilecek kalça çıkığının önlenmesi için ara bezi bağlanmalı ve kucakta taşınırken bacaklarının ayrık tutulması sağlanmalıdır. Bebeğin altını değiştirirken ayaklarından tutup kaldırmayın, kalçanın altından destekleyin. Ayrıca bebeklere bacaklarının serbest hareket etmesini önleyecek, dar külotlu çorap ya da dar tulum giydirmekten, üzerlerine ağır örtü örtülmesinden kaçınılması gerekir. Böylece bebek bacaklarını ve dizlerini rahatlıkla bükebilir. Bebekleri ayaklarından tutup baş aşağı sallamak, dizlerindeki bükülmeyi açmaya çalışmak, bacaklarını germeye çalışmak, çıkabilir bir kalçayı çıkık duruma getirebileceği için sakıncalıdır. Kundak yapmayın, bir günlük uygulama bile kalça çıkığına yol açabilir.

Reklam
Reklam

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIYIZ?
Bebeğiniz kalça çıkığı açısından riskli grupta ise, kalça ve uyluk çizgileri asimetrik ise, her iki bacak arasındaki uzunluk farkı var ise, bacakları yana tam açılamıyor ise, geç yürüme, yürüdükten sonra topallama mevcut ise aileler beklemeden çocuk veya ortopedi uzmanına başvurmalıdırlar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz