Künefeye enfes bir alternatif: Peyniri 5 metreye kadar uzayan peynirli irmik helvası

Gastronomi şehri olan Hatay yemeklerinin lezzeti malum... Bu konu asla tartışmaya açık olamaz :) Özellikle yörenin enfes tatlısı künefe küçükten büyüğe hemen hemen herkesin hayran kaldığı bir lezzet. Bu harika tatlıyı restoranlarda yemesi keyifli ancak evimizde yapması bir hayli zahmetli. Biz de sizlere künefeye alternatif olabilecek yine Hatay'a özgü olan, peyniri uzadıkça lezzeti tavan yapan peynirli irmik helvasından bahsedeceğiz...

En özel Türk tatlılarından biri olan künefe; sıcak olarak tüketilen, içinde kullanılan özel peyniri sayesinde damakları çatlatan, bol fıstıklı güzel mi güzel yöresel lezzetimizdir. Restoranlarda, tatlıcılarda enfesle yediğimiz tatlıya Hatay'dan bir alternatif daha var aslında. Peynirin en güzel kullanıldığı bir tatlı daha var, o da: Peynirli irmik helvası!

Şerbetindeki yoğunluğun diğer tatlılara göre daha az olması dolayısıyla tercih edilen peynirli irmik helvası, düğün, nişan ve büyük davetlerin olmazsa olmazları arasında bulunuyor.

Reklam
Reklam

5 metreye kadar uzayabiliyor

Kısık ateşte, su, şeker, tereyağı, irmik ve Hatay'a özgü "künefe peyniri" olarak bilinen tuzsuz, mayalı peynirle yapılan helva, içindeki en büyük sırrı olan özel peyniri sayesinde yaklaşık 5 metreye kadar uzayabiliyor.

Kaşık yardımıyla uzatarak tabaklara konulan helva, üzerine kavrulmuş çam fıstığı, tarçın veya ceviz gibi malzemelerle süslenip sıcak olarak servis ediliyor.

Uzadıkça lezzetinin arttığına inanılan peynirli irmik helvası, UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay sofralarının künefeden sonra vazgeçilmezi olarak biliniyor.

"Peynirli irmik helvası mutluluğun simgesi gibidir"

Hatay Büyükşehir Belediyesi Gastronomi Proje Uzmanı Celil Erkan, peynirli irmik helvasının kentte çok eskilerden beri yapıldığını söyledi.

Meşhur helvanın "Anadolu'yu açlıktan kurtaran kral" olarak bilinen ve milattan önce 1100 yıllarında yaşayan Hitit kralı Suppiluliuma ile bağlantısının olduğunu düşündüklerini ifade eden Erkan, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"O dönemde yaşayan Hitit kralı Suppiluliuma'nın şu an Hatay Arkeoloji Müzesinde sergilenen heykelinde bir elinde başak, bir elinde mızrağı tuttuğunu görüyoruz. Elindeki başağın karakılçık buğdaydan olan irmiği anlattığını düşünüyoruz. Tatlımızın da ana maddesi irmik. Künefeden sonra bizde ikinci tercih edilen tatlımızdır çünkü içerisindeki peynir, kalorisi düşük ve tatlının şerbeti de diğer şerbetli tatlılara göre daha da hafif, bu da formunu korumak isteyenler için ideal bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor."

Tatlının düğün ve önemli davetlerde tercih edildiğini aktaran Erkan, "Düğün gibi özel günlerde yapılır, bizim için peynirli irmik helvası mutluluğun simgesi gibidir. Cenazelerdeki helvayla aynı değildir." ifadesini kullandı.

"Peynirli helva uzamazsa güzel olmaz"

Peynirli irmik helvasını tercih eden Hataylı Emine Kuru ise güzel bir tadı olduğunu ve lezzeti veren malzemesinin içerisindeki yöreye ait tuzsuz peynirden kaynaklandığını söyledi. Feyşal Karacan da tatlının eskiden bu yana özel günlerin vazgeçilmezi olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Peynirli irmik helvasının zahmetsiz ve bereketli bir tatlı olduğunu anlatan Karacan, "Ancak peynirli helva uzamazsa güzel olmaz, tadı uzamasında, uzamasıyla meşhurdur." ifadesini kullandı.