Künib Iıı. Olağan Kongresi İçin Geri Sayım Başladı

2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yedi üniversite ile kurulan ve kısa sürede üye sayısını 42’ye...

2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yedi üniversite ile kurulan ve kısa sürede üye sayısını 42’ye çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında; akademik, kültürel, sosyal, sportif, ekonomik, politik vb. alanlarda tarihi çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede KÜNİB, III. Olağan Kongresi’ni 2013 yılının Mayıs ayında Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’de gerçekleştirecek.

KÜNİB üyesi üniversiteler son olarak geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Gürcistan’ın Batum şehrinde II. Olağan Kongre’de toplanmıştı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın da katıldığı II. Olağan Kongre’de, önemli açıklamalar yapılmış ve gelişmeler yaşanmıştı. Bunlardan biri, 2011 yılında I. Olağan Kongre’de 19’a ulaşan üye üniversite sayısının II. Kongre’de 42’ye yükselmesi; diğeri ise KÜNİB’in amacı, önemi ve geleceğe dönük projeleriyle ilgili değerlendirmelerdi.

Reklam
Reklam

BİRLİKTE DAĞLARA BAKMA PROJESİ: KÜNİB

Acara Özerk Bölgesi Hükümeti ve Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan II. Olağan Kongre’de, Birliğin amacı ve önemi hakkında çarpıcı açıklamalar yapılmıştı. Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB’in amacını ve önemini şu şekilde ifade etmişti: “Fransız düşünür Alain’in meşhur bir sözü var. Alain, ‘İçiniz sıkıldığında dağlara bakın’ diyor. Büyüyerek, birleşerek gelişen ve birleşerek büyüyen bir dünya sürecinde Kafkasya üniversitelerinin, Kafkasya ülkelerinin birbirlerine sınırlarını kapatmaları, birbirlerine sırtlarını dönmeleri elbette beklenemezdi. Birleşerek büyüyen bir dünya sürecinde, Kafkasya ülkelerindeki rektörler de birleşerek ortak bir perspektifi yaratmak üzere güçlerini birleştirmeleri ve bir bakıma dağlara bakmalıydılar. Kısaca Kafkasya Üniversiteler Birliği, bir bakıma bölge üniversiteleri rektörlerinin birlikte dağlara bakma projesidir. Artık dünyada soğuk savaş dönemi bitmiştir, artık sınırlar geçirgen olmaya başlamıştır. Dolayısıyla gelecekte var olmak, üzerinde yaşadığımız toprakların bilgisine sahip olmakla mümkün olacaktır. Kafkasya Üniversiteler Birliği, üzerinde yaşadığımız toprakların geçmişini, kültürünü, kaynaklarını, değerlerini ortak olarak düşünmek, projeler yapmak ve bu kaynakları dünyaya açma girişimidir.”

Reklam
Reklam

Kongreye katılan Ardahan Eski Valisi Mustafa Tekmen de KÜNİB için, “Bölgede kültürel, tarihsel ortak değerlerimizi yeniden canlandıracak ve bunu halklarımıza tekrar kazandıracak akademik bir birliktir” yorumunu yapmıştı.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Mehmet Köse ise, Kafkasya üniversitelerinin bir araya gelerek çalışmasının; bölgenin geleceği, siyaseti, ekonomisi, kültürü açısından önem arz ettiğini bildirmişti.

KÜNİB, BÜYÜYEREK YÜRÜYÜŞÜNÜ DEVAM ETTİRECEK

Kongreyi onurlandıran YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ise, dünyada soğuk savaş döneminin ardından tarihin artık normalleştiğini ve böyle bir ortamda üniversitelerin bölgesel ve küresel işbirliklerine gitmesinin kaçınılmaz olduğunu aktararak, KÜNİB’in bu anlamda önemli bir örnek olduğuna dikkat çekmişti. Çetinsaya, “İnanıyorum ki KÜNİB önümüzdeki yıllarda büyüyerek yürüyüşünü devam ettirecektir. Biz de YÖK olarak gerek KÜNİB’e gerekse bu tür bütün oluşumlara destek vereceğimize söz veriyoruz.” şeklinde konuşmuştu.

Reklam
Reklam

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ise Birliğin, bölgesel sorunlara çözüm üreten bir potansiyel taşıdığını ve bölgenin gelişimine katkı sağladığını açıklamıştı. Çam, “Esas itibariyle bilim adamlarının bu şekilde birliktelikler oluşturarak dünya meselelerine karşılıklı çözüm üretmeleri gerçekten dünya barışı açısından çok önemli. Çünkü bizler ne kadar çabalarsak çabalayalım akademisyenler kadar bilimsel, bağımsız, tarafsız olma özelliklerine sahip olamayız. Sizler duygularınıza yenik düşmeden gerçeklerin ve doğruların ortaya çıkması için çaba sarf edip, tarihte iz bırakacak önemli insanlar olarak anılacaksınız.” diye konuşmuştu.

Acara Özerk Bölgesi Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Gia Abuladze de ilişkilerin Kafkasya coğrafyasında geliştirilmesinin daha da önemli olduğunun altını çizerek, KÜNİB gibi bir birliğin üstlendiği misyonun gerekliliğine değinmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: