Kur artışı, gübre fiyatını artıracak

Ankara (AA)- Döviz kurlarındaki artış, gübrede hemen hemen tamamen dışa bağımlı olan tarım kesimini de olumsuz etkileyecek.

Çiftçi, sadece döviz kurlarındaki artıştan dolayı, yeni sezonda gübreyi en az yüzde 20 zamlı alacak. Hammadde ve navlun fiyatlarındaki artışa bağlı olarak zam oranı daha da yükselebilecek.

Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gencer, yaptığı açıklamada, gübrede yeni satış sezonunun 2-3 hafta sonra başlayacağını belirterek, döviz kurlarındaki artışın, fiyatlara "bayağı yüksek oranda" yansımasını beklediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Sadece döviz kurlarından dolayı yüzde 20 artış öngörüldüğünü kaydeden Gencer, ayrıca hammadde fiyatlarında, petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı da navlun maliyetlerinde artışlar olduğunu anlattı.

Son 3 yıldır Türkiye'deki gübre fiyatlarının döviz ve TL bazında geriye gittiğini, fazla artmadığını hatırlatan Gencer, "Önümüzdeki dönemde çiftçi pahalı gübre kullanmak zorunda kalacak" dedi.

Fiyatlardaki artışın talebe etkisi üzerindeki bir soru üzerine Gencer, çiftçinin alım gücüne bağlı olarak talebin değişeceğini vurguladı.