"Kur riski hala devam ediyor"

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyon gibi bir belirsizlik ortadan kalktığını, ancak kur riskinin hala devam ettiğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunum yaptı. Merkez Bankası'nın döviz kurunun bir risk unsuru olduğunu her zaman söylediğini belirten Serdengeçti, "Sınırlı da olsa pozisyon açma eğiliminde olan bankalar panik davranışla döviz kurunda yukarı doğru baskıyı artırmıştır. Dış gelişmeler, cari dengede artış ve iç ve dış siyasi konjonktür döviz kurunda bir hareketlenmeye yol açmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Serdengeçti sunumunda, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarıyla döviz kurlarını etkilemesinin beklenmemesi gerektiğini belirterek, "Kur barometre görevini görmüş, maliye politikasının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Döviz kurundaki artış sermaye çıkışını yavaşlatmıştır. Bugün geçmişten farklı olarak spekülatif yükselişe hemen müdahale edilmemiş, risk alanlar zararlarını kendileri karşılamak zorunda kalmıştır" diye konuştu.

Bundan sonra da Merkez Bankası'nın enflasyon öngörülerine bağlı olarak kısa vadeli faiz oranlarını düşürebileceğini veya artırabileceğine dikkat çeken Serdengeçti, "Tüketici kredilerindeki hızlı artış risk taşımaktadır. İç talep artışının enflasyon üzerinde baskı oluşturmaması için canlanmanın kontrollü olması gerekir. Enflasyonun yıl içindeki bu seyri hedef enflasyonla uyumlu olup yıl sonu hedef tutacaktır. Kira, eğitim, hastane gibi hizmet sektörlerindeki fiyat katılığı enflasyon üzerinde ciddi bir risk" dedi.

IMF ile ilişkilerin önlem sözleşmesi veya yakın izleme şeklinde devam edebileceğine işaret eden Süreyya Serdengeçti, "Bankacılık reformu tamamlanmadan sürdürülebilir ve yüksek büyüme hızına ulaşmak mümkün değildir. Ekonominin üretim kapasitesini artıracak düzenleme yapılmalı. Arz artırıcı politikalara ağırlık verilmeli. Maliye politikasının önceden belirlenen yüksek faiz dışı fazla hedefini izlemesi hayatı öneme sahip" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AB'den tarih alınmazsa IMF ile devam güvenilirlik açısından önemli risk primini önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çeken Serdengeçti, özelleştirme ve rekabet ortamının iyileştirilmesi, büyümenin, fiyat istikrarının sürdürülmesine imkan tanıyacağını kaydetti.