Kur üzerindeki baskı kalıcı olmayacak

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası, yapısal reformlar ve mali disiplinle kurlar üzerinde uzun süreli ve kalıcı baskı oluşmayacağının düşünüldüğünü bildirdi.

Merkez Bankası Nisan ayı para politikası raporunu yayınladı. Enflasyon hedefine ulaşmada kur ve faiz dinamiği açısından tehlikeye düşürecek kalıcı gelişmelerin beklenmediği belirtilen raporda dalgalı kur rejimine 2004 yılında da devam edileceğini belirtti. Güçlü döviz rezervi Merkez Bankası para politikasının etkinliğini, iç-dış borçlanmayı kolaylaştıran çok önemli bir unsur olduğu hatırlatılan açıklamada, "Önemli olan kamu fiyat ayarlamaları ve ek vergilerle gelir artırmak yerine, harcamaların kısılması yönünde politikaların geliştirilmesidir. Aksi takdirde mali disiplini sağlamaya yönelik alınan tedbirlerin enflasyon hedefini tehlikeye sokabilecek sonuçları olabilecektir. Yaz aylarında tarım fiyatlarındaki düşüşün beklenenin altında kalma ihtimali her durumda bir risk unsuru olmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

2004 yılında özel tüketimin artması beklenirken kamu kesimi talebinin daha sınırlı olmasının beklendiği belirtilen raporda, "İstikrarın sağlanması ve programın sürdürülebilirliğine dair olumlu havaya bağlı iyileşen borçlanma koşulları 2004'te de sürecek. 2004 yılında kamu harcamalarının artış hızının oldukça düşük olması beklenmektedir ve tüketim harcamalarının yüzde 2.8, yatırım harcamalarının yüzde 5.9 artacağı öngörülüyor. Aynı yılda iç talepte enflasyon hedefini tehlikeye sokacak bir gelişme olması beklenmemektedir. Üretim artışlarının ihracata yönelik olarak devam edeceği öngörülmektedir. Irak'ta belirsizlik 2004 ikinci yarısında sona erip petrol üretim savaş öncesinde çıkarsa petrol fiyatlarına baskı olabilir. Maaş ve ücret artışlarının 2004 yılı enflasyon hedefi açısından bir risk unsuru olmadığı düşünülmektedir. Yılın ilk 6 ayı için yapılan zammın 2. altı ayında devam ettirilmemesi enflasyon hedefi açısından büyük önem taşımaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası açıklamasında petrol ve metal fiyatlarındaki artışın yurt içindeki gecikmeli etkileri kısa vadede önemli bir risk olarak ortaya çıktığı, elektrik ve petrol fiyatlarındaki artışların, enflasyona dolaylı etkileri yoluyla olumsuz olarak algılanacağı kaydedildi.

Reklam
Reklam