Kurabiye mi? Hem de diyetteyken? Tam da öyle. Christina Kane, geçmişte birçok başarısız diyet denedikten sonra, Dr. Siegal'ın Kurabiye Diyeti'ni duydu. Bu diyet, günde altı paket kurabiyeye ek olarak derisi alınmış tavuk ve haşlanmış sebze gibi bir "gerçek öğün" içeriyor.
Washington'da bir hukuk bürosunda sekreterlik yapan ve haziranda 115 kiloyken kurabiyelere haftada 56 dolar harcamaya başlayan Kane (43), "Bu diyetin inanılmaz derecede kolay gözüktüğünü düşündüm," diyor. Üç ay içinde 18 kilo veren Kane, "Eğer ilk haftayı atlatırsanız, sorun kalmaz" diye belirtiyor. Kane, tahmini sayıları 500 bine ulaşan ve Dr. Sanford Siegal'ın diyetiyle kilo veren kişilerden biri.
Bu diyetin ana fikri şu: Kurabiye yiyerek ayda 4,5 kiloya kadar zayıflamak. Daha açık olmak gerekirse, içeriği ve besin değeri biraz belirsiz bir maddeyi tüketerek kilo vermek. Günde sadece 800 ile 1000 arası kalori alırken nasıl vermeyesin ki?
Dr. Siegal'ın diyeti yeni değil; 1975'te icat edildi ama yıllarca sadece doktorun Miami'deki kliniğine gelen hastalara ve yine onun kurabiye sağladığı başka doktorların hastalarına uygulandı. Bu durum, Siegal'ın 2006'da CookieDiet.com'u açmasıyla değişti. Yine aynı yıl, kurabiyeler dükkânlarda satılmaya başlandı. Siegal, 2008'de 12 milyon dolar olan gelirlerin 2009'da 18 milyon dolara ulaşmasını bekliyor. Kurabiye diyeti işi o kadar kârlı ki, başka şirketler de piyasaya girdi. Smart for Life; günde altı adet 105 kalorilik kurabiye tüketiliyor, 35 günlük paketi 279 dolara satılıyor.
Hollywood Kurabiye Diyeti; günde üç veya dört adet tüketilen 150 kalorilik kurabiye ve hafif bir akşam yemeği içeriyor, kutusu 14 ila 20 dolar arasında. "Japonya'nın en sevilen diyeti" etiketiyle pazarlanan Soypal Kurabiyeleri; her biri 22 kalori içeriyor, kutusu 49 dolar. Ama bu diyetleri eleştirenler, 1000 kaloriden düşük diyetlerin kalıcı biçimde kilo vermeyi sağlayamadığını ve bunların potasyum eksikliği, safra kesesi taşı, kalp çarpıntısı, böbreklerin zayıflaması ve baş dönmesi gibi sorunlara yol açabileceğini iddia ediyorlar. Kurabiye diyeti, özellikle yeme bozukluğu konusunda girişimlerde bulunan ve greyfurt diyeti ile Optifast şurupları gibi moda diyetleri çoktandır eleştiren kişileri kaygılandırıyor.
Oklahoma'daki Laureate Yeme Bozuklukları Programı'nda tıp yöneticiliği yapan Dr. Ovidio Bermudez, "Genel olarak konuşursak, moda diyetler halka yanlış bilgi verir ve hiçbir faydası olmadığını bildiğimiz bu diyet anlayışına yönelik daimi bir merakı besler," diyor.
Kurabiye diyeti işi, bütün bu eleştirilere rağmen gelişiyor. Smart for Life şirketi başkan yardımcısı Richard Kayne, geçen yıl yaklaşık 30 milyon dolar olan brüt gelirin bu yıl 82 ile 95 milyon dolar arası bir miktara ulaşacağını düşünüyor. Bu diyetlerle ilgili klinik çalışma yapılmamasına veya Siegal'ın kurabiyesinin temel malzemelerinden birinin iştahı kestiği iddia edilen özel aminoasitlerden olduğunu yalnızca doktor ve eşinin biliyor olmasına aldırmayın. Siegal, "Etkiyi sağlayan, proteinlerin özel bir karışımı" diyor. Dr. Siegal, kurabiyesinin besinsel açıdan güvenilir olduğunu söylüyor ama işi sağlama almak için haftalık diyet paketiyle beraber yedi günlük multivitamin de veriyor. Siegal hastaların diyetten önce doktorlarıyla konuşmasını da tavsiye ediyor. Bazı beslenme uzmanları ise, bu zayıflama programına hiç başlanmaması gerektiğini düşünüyor. New York'ta tescilli diyetisyen olarak çalışan Keri Gans, "İşin aslı şu ki, günde altı tane kurabiye ve bir öğün yemekle beslenme ihtiyacınızı karşılayamazsınız. Bu imkansızdır" diyor.