Kuraklığa karşı akıllı bulut

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cemal Saydam, "Akıllı Bulut Yöntemi" projesinin uygulamaya konulmasıyla barajları yağmur ve kar suyuyla doldurabileceğini iddia etti. Saydam, yaklaşık 15 yıldır proje üzerinde çalıştığını söyledi.

Bulutların içinde buhar ve kristal buz parçacıklarının bulunduğunu anlatan Saydam, buz parçacıklarının büyüklüğünün yağmur ve kar yağışını belirlediğini kaydetti. "Buz parçacıkları büyükse yaz aylarında yağmur, kış aylarında ise kar yağışı meydana gelir" diye konuşan Saydam, bulutlara dışarıdan müdahale ederek buz kristallerinin sayısını artırabileceğini ve büyümesini sağlayabileceğini bildirdi. Saydam, projenin, yapay deneylerinin başarılı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

'AB'YE BAŞVURDUK'

Sahra tozlarının bulut içinde yağmuru nasıl tetiklediğini ispatladığını, ancak her sahra tozunun yağmura neden olmadığını vurgulayan Saydam, "Hangi sahra tozunun yağmura neden olduğunu belirledik. Güney Tunus'tan sahra toprağı aldık" dedi. Saydam, projenin nasıl işlediğini şöyle anlattı:

"Bulut tohumlamasında, bulut partiküllerinin büyümesine neden olan buz kristali yöntemi kullanılıyor. Bulutun bir parçasının aşırı soğumuş olması gerekiyor. Sahra tozu tohumları, uygun nem ve sıcaklıktaki bulutun içine, uçakla ulaşılarak bırakılıyor. Tohumların bırakılmasından yaklaşık yarım saat sonra yağış başlıyor. Tohumlama, özellikle uygun sıcaklık açısından kış aylarında yapılmalı."

Projeyi, Almanya'da ve Atina'daki dünyaca tanınmış meteoroloji uzmanıyla paylaştığını anlatan Saydam, "Projenin desteklenmesi için onlarla beraber AB'ye başvuruda bulunduk. Cevap bekliyoruz" diye konuştu.

AA