Kuraklığa Karşı Susuz Domates Ve Kavun

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) kuraklık tehlikesine karşı suya ihtiyaç duymayan domates ve kavun türü geliştirildiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi'nde işbirliğiyle 4 yıldır yürüttüğümüz projenin sonuna geldik. Bölümümüzde geliştirdiğimiz kuraklığa dayanıklı hatlar ile Antalya'daki BATEM'in toprak kökenli hastalıklara da dayanıklı kavunlarını melezledik. Şu anda hem su stresine ve kuraklığa dayanıklı hem de toprak kökenli hastalıklara dayanıklı kavun çeşit adayları çıkarılmış durumda. Yeni türler çeşitler özel firmalara gösterildi ve çok beğeni topladı. 4 yıl süren TÜBİTAK projesi hedefine ulaştı." Suya ihtiyaç duymayan veya çok az su verilen yeni çeşitlerde verim ve kalitenin de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Daşgan, şöyle devam etti: "Geliştirilen kavun çeşitleri, normal koşullarda sulanan kavunların yarısı kadar su verildiğinde başarılı şekilde yetişiyor. Hatta hiç su vermeden bile yetiştirdik. Susuz yetiştirmede verim biraz azalmakla birlikte kalite artıyor. Çok daha tatlı renklerin oluştuğu başarılı kavunlar elde ettik. Susuzlukta verimi iyi, hastalıklara karşı dirençli, hem serada hem açık havada yetişmeye uygun çok iyi ıslah hatları oluşturduk."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: