MARDİN (İHA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışların bu yıl yüzde 50 oranında azalması ve baş gösteren kuraklık yüzünden Mezopotamya Ovası'nda ekili bulunan hububatın yüzde 75'i kurudu.
Mardin ve çevre illerde son 3 ay içerisinde yeterli düzeyde yağmur yağmayınca Mezopotamya Ovası'nda kuraklık baş gösterdi. Yağış azlığı, mevsimlerin sıcak geçmesi ve su israfına bağlı kuraklığın etkisinin net şekilde yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki arpa ve mercimek tarlaları tamamen kururken buğday tarlalarında ise yüzde 75'lik kayıp yaşandı. Mardin Ovası'nda 1 milyon 135 bin dönüm hububat, 167 bin dönüm mercimek kuraklıktan tamamen kurudu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, son 50 yılın en kurak mevsiminin yaşandığına dikkati çekerek bölgenin tahıl ambarı olarak bilinen Mezopotamya Ovası'nda, 181 bin hektar ekili alanda kuraklık yaşandığını söyledi. Mardin'e beklenen ölçüde yağışın düşmediğini belirten Oda Başkanı Özkan, "Şimdiye kadar ekili alanlarda yüzde 75 oranında zarar meydana geldi. Çiftçilerimiz bankalara olan borçlarını ödeyemez duruma geldi. Borçların bu yıl için silinmesini ya da uzun süreli ertelenmesini bekliyoruz. Bugünden sonra yağmur yağsa dahi normal şartlarda alınacak ürünün ancak yüzde 20'si kurtarılabilir. Bu da çiftçimizin mağduriyetini net bir şekilde ortaya koyuyor. Bölgenin tahıl ambarı olarak bilinen Mezopotamya Ovası'nda 181 bin hektar ekili alanda ciddi anlamda kuraklık yaşanıyor" diye konuştu.
Türkiye'de küresel ısınmanın etkilerinin en bariz şekilde Mezopotamya Ovası'nda yaşandığını anlatan Özkan, mevsimlerin uzun yıllar sıcak seyretmesi, yağış oranının azalması ve salma sulama uygulandığı için tarımsal sulamada israfın yaşanması gibi nedenlerle su sıkıntısının baş gösterdiğini ifade etti. Mardin'de ve bölgesinde ayrıca tarımsal sulamada da vazgeçilmez önem taşıyan yer altı sularının da tehlikeli oranda azaldığına vurgu yapan Özkan, ovada kuraklığın bu yıl kendisini daha şiddetli şekilde gösterdiğini sözlerine ekledi. Kuraklıkla birlikte Mezopotamya Ovası'nda tarımın yapılamaz hale geleceğine, bunun da ülke ekonomisine olumsuz etki yapacağına işaret eden Özkan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Mardin, Siirt ve Şırnak'ı kapsayan Fırat ve Dicle arasındaki Mezopotamya Ovası da ciddi kuraklık tehlikesi yaşıyor. Bilinçsiz sulamanın yapıldığı bu ovada 10-15 yıl önce 25-30 metreden alınan yer altı suyu, artık ancak 150-200 metre seviyelerinden alınabiliyor. Toprak vahşi sulama ve sürekli ekim nedeniyle biyolojik olarak yorulduğu için, verim de azaldı. Sulama imkanları zayıfladığı için tarımsal faaliyetler bundan zarar görmeye başladı. Artık özellikle pamuk eken çiftçi verimden hiç memnun değil."