Kuraklıktan en çok hububat etkilendi

ANKARA(ANKA)-Küresel ısınma nedeniyle bu yıl yaşanan kuraklıktan en fazla İç Anadolu ve Ege Bölgesi etkilendi. Kuraklık nedeniyle verimi düşen ürünlerin başında ise hububat ve sebze meyve geldi. Hububat ile meyve ve sebze veriminde yüzde 90'lara varan düşüş görüldü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, kuraklıktan en fazla İç Anadolu ve Ege bölgesi etkilendi. Kuraklık nedeniyle verimi düşen ürünlerin başında ise hububat ve sebze meyve geldi.

BAL VERİMİ YÜZDE 90 AZALDI

Hububat ile meyve ve sebze veriminde yüzde 90'lara varan düşüş görüldü. Muğla çevresinde suların azalması nedeniyle yanma, solma ve kuruma nedeniyle verim düşüşü görülürken, verimi azalan ürünlerin başında yüzde 90 ile bal geldi. Domates, karpuz, susamın yüzde 30, mısır, zeytin, tütünün yüzde 50, narenciye ve narın ise verimi yüzde 30 oranında düştü.

Reklam
Reklam

Tokat bölgesinde hububatta sıcaklıklar nedeniyle tüm ürünlerde yanma görüldü. Şekerpancarı ve baklagilde yüzde 60 verim düşerken, domates ve meyvede yüzde 30 verim kaybı yaşandığı gözlendi.

İç Anadolu bölgesinde sulama suyu yetersizliği ve aşırı sıcaklar en çok buğday ve arpa üreticisini zora sokarken, arpa ve buğdayda yüzde 90'lara varan verim kaybı oldu.
Konya'da baharda yaşanan dolu nedeniyle buğday, meyve, domates, biber, fasulyede yüzde 90 verim kaybı görüldü. Nevşehir'de ise yaşanan kuraklık nedeniyle hububatta yüzde 100 verim kaybı yaşandı.

Antalya çevresinde, sulamalarda yüzde 25 oranında azalma yaşandığı dikkat çekti. Hububat, tarla sebzeciliği, yağlı tohumlu bitkiler, narenciye ve diğer meyvelerin yapraklarının kavrulması nedeniyle verimi yüzde 40 azaldı. Bilecik'te sulama suyunda yaşanan tuzlama nedeniyle domateste çatlama, bodurlaşma, kuruma ve hastalıktan dolayı yüzde 80 verim kaybı yaşandı.