Kurallara Uymayan Sürücülere Ağır Cezalar Geliyor

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan yeni düzenlemeyle araç sürücülerine ağır cezalar geliyor. Jandarma yetkilileri,...

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan yeni düzenlemeyle araç sürücülerine ağır cezalar geliyor. Jandarma yetkilileri, sürücüleri mağdur olmamaları konusunda uyardı.

Karayolları Trafik Kanununun 36 ncı maddesinde yapılan değişiklikle Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaklanırken, yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebileceği belirtildi. Bu çalışmalar kapsamında sürücü belgesi olmayanların, Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların, sürücü belgesi iptal edilenlerin, araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde bu kişilere 1.407 Türk Lirası idari para cezası verilmesi hükme bağlandı. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilmesine de karar verildi.

Reklam
Reklam

Yeni yönetmelikle uyuşturucu veya alkol alan sürücülerin takibi teknolojik cihazlarla yapılacak. Teknik cihaz ile yapılan ölçüme itiraz eden veya bu cihaz ile ölçüm yapılmasına müsaade etmeyen bu sürücüler, en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliğe veya Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek muayene edilecek. 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 Türk Lirası idari para cezası verilerek ehliyetine altı ay el konulacak. Ceza alan sürücüler beş yıl içinde ikinci defa aynı kusuru işlemesi halinde 877 Türk Lirası idari para cezası verilerek sürücü belgeleri iki yıl süreyle alı koyulurken, üç veya daha fazla aynı kusuru işlemesi halinde 1.407 Türk Lirası idari para cezası verilerek sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl süreyle geri alınacak. Uyuşturucu madde kullananlara 3.600 Türk Lirası para cezası verilirken sürücü belgesi 5 yıl geri alınacak.

Kanunların değişikliği kapsamında alkollü veya uyuşturucu madde kullanan sürücülere eğitimler verilmesi de ön plana alındı. 2918 sayılı Kanunun 48 inci maddesi başlığı altında yer alan ibarede “Alkollü olarak araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler Sağlık Bakanlığınca, usul ve esasları İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar” hükmü yer aldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz