Kur'an-ı Kerim Okuma Azmi Engel Tanımadı

Şarkışla ilçesinde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen 53 yaşındaki görme engelli Hatice Toy, İlçe Müftülüğü'nce açılan kursta Kur'an-ı Kerim okumayı

Şarkışla ilçesinde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen 53 yaşındaki görme engelli Hatice Toy, İlçe Müftülüğü'nce açılan kursta Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi.

Gürçayır beldesinde açılan kursu ziyaret eden Şarkışla Müftüsü Mehmet Cingöz, kabartma yazılı Kur'an-ı Kerim'le ayetleri okumayı öğrenen 1 çocuk annesi Toy'u tebrik etti.

Hatice Toy'un azminin herkese örnek olması gerektiğini vurgulayan Cingöz, bu azmin mükafatının mutlaka Allah katında verileceğini söyledi.

Görme engelli Toy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplam 10 kardeş olduklarını belirterek, "Ailemin 6. çocuğuyum. 12 yaşına kadar hepimiz görüyorduk ama o yaştan sonra 10 kardeşten altımız görmez olduk. Diğer kardeşlerim benim gibi değil, benim görme oranım sıfır ama onlardan bazıları az da olsa görebiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Üzüldüğü, ağladığı günler olduğunu ancak hiçbir zaman içine kapanmadığını, hayata küsmediğini anlatan Toy, "Ben bunu yeneceğim diye her gün çalıştım, çabaladım. Neyi istediysem hepsinde başarılı oldum. Cenab-ı Hak bana her zaman yardım etti" dedi.

Çocukluğundan itibaren Kur'an-ı Kerim öğrenmeye hevesli olduğunu, küçük yaşta duaları ezbere bildiğini belirten Toy, öğretmen olan kardeşinin sayesinde kabartma yazılı harfleri öğrenmeye başladığını söyledi.

Kurs öğreticisi Remziye Çıta'nın sayesinde kabartma yazılı Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğini aktaran Toy, "Gönüllerini Allah'ın rızasına veren komşularım ve arkadaşlarımla kursa gelip gidiyorum" ifadelerini kullandı.

Engellilere seslenen Toy, "Engelliler hiçbir zaman evde kapanıp kalmasın, kalırlarsa bunda annelerin de suçu var. Engellilerin, engel saydıkları şeylerin üzerine gitmeleri lazım" dedi.

Eşi Mahmut Toy'un da görme engelli olduğunu anlatan Toy, Cumhuriyet Üniversitesi'nde eğitim gören oğlunun da ilkokula giderken gözünden rahatsızlandığını, çocuğunun İstanbul'da özel bir hastanede yapılan ameliyatla kısmen görebildiğini aktardı.

Reklam
Reklam

Toy, küçük yaşta Antalya'da çorap fabrikasında çalışarak aile ekonomisine katkı sağladığını, ayrıca öğrendiklerini da başkalarına öğrettiğini belirtti.

-"Takdire şayan bir durumu var"-

Kurs öğretmeni Remziye Çıta ise öğrencisinden çok memnun olduğunu ifade ederek, engellilere ders verebilecek eğitim almadığını ancak Hatice Toy'un daha önceden ders almış olmasının işini kolaylaştırdığını söyledi.

Toy'un kabartma yazılı harfleri önceden bilmesinin kursta kendileri için avantaj olduğunu anlatan Çıta, "Burada da azmiyle, başarısıyla okumayı ilerletti. Takdire şayan bir durumu var. Biz Hatice hanımla engelleri aşmanın yolunu gördük, engellerin nasıl aşılacağını gördük. Tüm insanlara örnek olmasını istiyorum, engelli ama engelleri aşmış bir kadın. Allah yar ve yardımcısı olsun" diye konuştu.

Kursiyerlerden Sultan Kılıç da "Çok azimli olan Hatice hanıma imreniyoruz, ona hayranız" dedi.

Mevlüde Gönen de Hatice Toy'un ev işlerini hiçbir yardım almadan yapabildiğini belirterek, "Hatice abla evine misafir gelince hiç kimseden destek almadan ikramını kendisi yapıyor. Evde temizliğini yapıyor, yıkadığı çamaşırları kuruması için renklerine kadar ayırıp seriyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: