“Kurbağalar kaçıyor deprem olacak” söylentisinden 48 saat sonra gerçekleşen iki deprem uzmanlarımız tarafından “Tez doğru olsaydı güneye kaçarlardı” diye yorumlandı
Yunanistan’ın Selanik kentinden önceki gün aniden göçe başlayan kurbağaların ardından yayılan “Kaçıyorlar, bu depremin habercisi” söylentisinin üzerine dün Yunan sınırımızda 3.6 ve yine Trakya’da Keşan’da 4.4’lük deprem olması bu söylentilerin üzerine tuz biber ekti. Deprem uzmanlarımız kurbağaların olan depremlerle bir ilgisi bulunmadığı yönündeki görüşlerini koruyor;
“Olağan yer hareketleri”
* İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Kuzey Anadolu Fay hattını doğu batı doğrultusunda gerilirken ana hat üzerinden kuzeye ya da güneye küçük fay kırıkları da yaratıyor. Keşan ve İpsala’da meydana gelen depremler de bu kısa kırıkların üzerinde oldu. Korkulacak, endişelenecek bir şey yok. Yunanistan’da kurbağaların kaçması ile bu depremlerin alakası yok. Hayvanların 7 üzeri büyük depremler öncesi deprem bölgelerinden kaçtığı izlenilen bir durumdur. Kurbağa tezi doğru olsaydı kurbağaların depremin olduğu Kuzeye değil güneye doğru kaçmaları gerekirdi.”
* Türkiye Deprem Genel Sekreteri Prof. Dr. Haluk Eyidoğan:
“Yunanistan ile Türkiye arasındaki bir bölge var. Bu bölge sınırında zaman zaman böyle depremler oluyor. 5 yıl önce bu sınırda yine 5 şiddetinde bir deprem olmuştu. Bir hafta boyunca ufak ufak depremler şeklinde devam etmişti. Kurbağalar ile bu depremlerin bir ilgisi olamaz tamamen bir tesadüf. Kurbağaların göçü mevsimsel ve sularla ilgili olabilir. Depremler ve hayvanlar arasındaki davranışlar üzerindeki analizler özellikle Çin’de yıllardır devam ediyor. Ama herhangi bir sonuç ve yöntem bulunamadı.”
* İTÜ Deprem Tahmin Projesi’nin yürütücüsü Doç. Dr. Berk Üstündağ: “Kurbağaların deprem öncesi hareketlilikten mi yoksa biyolojik ortamındaki farklılıklardan dolayı mı yer değiştirdiklerini anlamak çok zor. Keşan ve İpsala’daki depremlerin büyük İstanbul depremini etkileyeceğine dair şu anda bir veri yok. Deprem öncesindeki yer deformasyonları uzun bir süre alır ve etkileri merkezden uzak bölgelerde fiziksel değişikliklere yol açar. Bu değişikliklerden dolayı canlılar etkileniyor. Ancak jeofizik parametreler olmadan sadece hayvan hareketlerine bakarak deprem tahmin edilemez. Keşan ve İpsala ’Helenik Yay’ denilen ve Kuzey Ege’nin içerisindeki Yunanistan’daki bir fay bölümünün devamında yer alan kırıkların üzerinde ve tüm fay boyunca gerçekleşen hareketlilikler birbirini etkiliyor. Ancak buradaki hareketlilik Kuzey Anadolu Fay’ındaki beklenen büyük depremi etkilemez.”