Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Kurban Bayramı öncesinde bilinçli beslenmeye dikkat çekti. Sevinç, özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olanları ve yaşlıları beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, "Kurban Bayramı’nda artan şekerli besin ve et tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı olanların ve ileri yaşlardakilerin beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.
"KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMEMELİ"
Kurban Bayramı’nı sağlıklı şekilde geçirmenin, kurban etinin hazırlanması ve saklanmasından bayram gününde tüketilen besinlere kadar birçok noktaya özen göstermeye bağlı olduğunu kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü, şöyle konuştu: "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ya da hipertansiyonu olan bireylere yağsız veya az yağlı etleri aşırıya kaçmadan tüketmelerini tavsiye ediyorum. Etler sindirimi zor besinler olduğu için yeni kesilmiş hayvanların etinde sertlik vardır. Bu da hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu yüzden özellikle mide barsak hastalığı olan vatandaşlarımız kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeliler. Bildiğiniz gibi çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma çeşitli kanserojen maddelerin oluşuna neden olur. Bu nedenle de etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Özellikle de kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş kavurmanın içine kuyruk yağı veya tereyağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmesi gerekiyor. Unutmayın ki, etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterlidir ve kesinlikle ekstra yağa ihtiyaç yoktur. Ayrıca kurbanlık hayvanların iç organları yani sakatatlarının kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesini önermiyorum.
Etlerin saklanması konusuna değinirsek, etler büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzluk bölümünde veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabildiği için dondurulan etlerin buzu çözüldükten sonra hemen pişirilmeli ve kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz