Kurban Bayramı Öncesi "kist Hidatik" Uyarısı

Kurban Bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, rastgele atılarak, sokak köpeklerinin bunlarla beslenmelerine yol açmanın, "kist hidatik" hastalığına

Kurban Bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, rastgele atılarak, sokak köpeklerinin bunlarla beslenmelerine yol açmanın, "kist hidatik" hastalığına neden olabildiği bildirildi.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "kist hidatik"in (kistik ekinokokkoz), özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan bir hastalık olduğu belirtildi.

Halk arasında "kist hastalığı" olarak bilinen bu hastalığın etkeninin, "echinococcus granulosus" adı verilen bir parazit olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar. Bu yumurtalar, bağırsaklarda açılarak bağırsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler."

Kistlerin en sık karaciğer ve akciğerlerde görüldüğüne dikkati çekilen açıklamada, karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirtilerin ortaya çıkabildiği vurgulandı.

Akciğerde ise solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"En büyük risk grubunu parazit mücadelesi yapılmamış enfekte köpeklerle teması olan koyun, keçi, inek gibi hayvancılıkla uğraşan kişiler oluşturmaktadır. Ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek ya da rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır."

Reklam
Reklam

Bu hastalıktan korunmak için kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmesi, içme ve kullanma sularının temiz olması, çiğ yenen sebze ve meyvelerin bol suyla iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi önerilen açıklamada, kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organlarının köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmesi gerektiği kaydedildi.

Özellikle Kurban Bayramlarında daha çok dikkat edilmesinin sağlık açısından önem taşıdığı belirtilen açıklamada, "Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır. Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağıza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır" ifadelerine yer verildi.

Muhabir: Zafer Akpınar / Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: