Kurban Bayramı'na Doğru

GİRESUN (AA) - Giresun Müftüsü Muhittin Oral, ”Allah’a yaklaşmak, rızasını kazanmak için sunduğumuz bu kurbanın değer bulması için kurallara riayet etmemiz lazım”

"Kurbanlık hayvana eziyet edilmemeli" Müftü Oral, kurbanlık hayvana kesinlikle eziyet edilmemesi gerektiğini vurguladı. Oral, “Kurban hassasiyet gösterilmesi gereken noktalar var. Sevgili peygamberimiz buyuruyor ki, ‘Siz keserken güzel kesin. Şevkatle, merhametle, yani hayvanlara eziyet etmeden.’ Buna çok önem verilmeli. Ehliyetiniz, beceriniz yoksa o zaman kurban kesimleri sırasında hayvanlara eziyet ediliyor. O takdirde de kurbanlık hayvan mundar olur. Mutlaka kurbanlarımızı, hayvanlara eziyet etmeden ve ehil kişilerce kesmemiz gerekiyor. Böylece hem dini, hem de hijyenik açıdan kurbanlarımızı kesmiş olursunuz” dedi. Kurbanlık hayvanların sağlıklı ve kesim için yeterliliklerin dinen de büyük öneminin bulunduğunu kaydeden Oral, şöyle devam etti: ”Dinin temelini oluşturan kurallar içinde kurbanlık hayvanların bu yaşlarında bir hikmeti vardır. Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için kurbanlık hayvanda bazı niteliklerin bulunması şart koşulmuştur. Buna göre kurban, koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilmezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da genel olarak, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, gebe, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın burulmuş, doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban kesilmesine mani teşkil etmez. Dişi hayvan kurban kesecek vatandaşlarımızın aldıkları hayvanların gebelik kontrollerini yaptırdıktan sonra kurban kesimi yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: