Kurban Bayramına erken hazırlık

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kurban Bayramı hazırlıklarına erken başladı. 2005 yılı Kurban Bayramı'nda önemli mesafeler alınmasına rağmen, arzu edilen sonuçlara ulaşılamadığını ifade eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, 2006 için şimdiden çalışmalara başlanması talimatını verdi.

Bu çerçevede ilk geniş toplantı dün Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nde Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten'in başkanlığında yerel yönetim temsilcileri, Tarım İl Müdürlüklüleri, Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Türk Hava Kurumu yetkilileri, Türk Veteriner Hekimler Birliği Konseyi yetkilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Müsteşar Yardımcısı Erten, Kurban hizmetinin kısa süreli gibi görülse de 6 aylık bir süreyi kapsadığını, hayvanların besiye alınmasından kesimine kadar geçen sürenin oldukça uzun sayılabilecek bir zaman olduğunu ifade etti. Yılda 400-450 bin büyükbaş, 2,5-3 milyon küçükbaş hayvanın kurban bayramında kesildiğini ve bu organizasyonun çok boyutlu olarak yapılması gerektiğini dile getiren Erten, yerel yönetimlerin bu çalışmayı yapmasını, bu organizasyonunda Tarım Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Çalışmaları yürüten Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay ise öncelikle 2005 yılı Kurban Bayramı'na ait verileri topladıklarını ifade etti. İllere gönderdikleri anket sonuçları ile olayların basında yer alma boyutlarına ait bütün dokümanları değerlendirdiklerini ifade eten Okay, "Kurbanla ilgili ilk raporumuzu Bakanımıza sunduk. Bu bilgi tabanının üzerine, yeni döneme ait yapılacaklar eklenecek ve bir çok kurum ile birlikte; çirkin görüntü, hayvan-insan sağlığı, çevre sağlığı konularında yeni önlemler alacağız" dedi.

Toplantının sonucunda, ortaya çıkan yeni bakış açıları ve öneriler doğrultusunda bu çalışmaların devam edeceği ifade edildi.