“kurban Bayramı’nda Beslenmemize Dikkat Edelim”

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Kurban Bayramı’nda vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini...

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Kurban Bayramı’nda vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi kronik sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir” dedi.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda yazılı bir açıklama yapan Müdür Kemik, bayramlarda da diğer günlerde olduğu gibi insanların beslenmesine özen göstermesi gerektiğini kaydetti. Kurban Bayramı'nda et tüketiminin yanında şeker ve şekerli besin tüketiminin de arttığını hatırlatan Kemik, “Kırmızı ve beyaz et grubundaki tüm et çeşitleri vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içerirler. Ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kemik, Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi kronik sağlık problemi olan bireyler ve yaşlıların beslenmelerinde daha dikkatli davranması gerektiğini vurguladı. Etlerin sindirimi zor olan besinlerden olduğunu belirten Kemik, şöyle devam etti: “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle mide bağırsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.”

Kurban Bayramı sonrası etlerin sağlıklı bir şekilde saklanmasının da önemli olduğunun altını çizen Kemik, “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta birkaç hafta, derin dondurucu da ise daha uzun süre saklanabilir” dedi.

Reklam
Reklam

Etlerin kolaylıkla bozulabilen riskli besinler olduğuna dikkat çeken Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen etin oda sıcaklığında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde ve soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler ise sakıncalı yöntemlerdir.”

Kemik, açıklamasının sonunda mesai arkadaşlarının ve tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayarak, bayramın sağlıklı, mutlu ve huzurlu geçmesini temenni etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz