Kurban Bayramı’nda Eti Pişirme Ve Saklama Koşullarına Dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte uzmanlar, kurban etlerinin doğru tüketilmesi, pişirilmesi ve saklanması konularında uyarılarda...

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte uzmanlar, kurban etlerinin doğru tüketilmesi, pişirilmesi ve saklanması konularında uyarılarda bulunuyor.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Zerrin Demir Şahin, Kurban Bayramı’nda hayvanın kesilmesinin ardından etin hemen pişirilme alışkanlığının yanlış olduğunu belirterek, etlerin kesildikten sonra katılık süreçlerinin geçmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu saat büyükbaş hayvanlar için 24 saat, küçükbaş hayvanlar içinse 3-4 saati bulabilir. Bunlara dikkat etmek gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

KURBAN ETİNİ EN UYGUN PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Kesilen kurban etlerinin pişirilmesi konusunda önemli hususlar olduğuna değinen Şahin, en iyi pişirme yöntemlerinin fırında ya da haşlama olduğunu söyledi. Bu yöntemlerin hazmı kolaylaştırdığını ve pişirme konusunda oluşabilecek olumsuzlukları da engellediğini vurgulayan Şahin, ızgara veya piknik kültürünün getirdiği mangalda pişirme yönteminin etin hazmını zorlaştırdığını belirterek, “Etin kendisi yağlı ise eti pişirirken ilave yağ kullanmaya gerek kalmaz. Eğer ki yağ ilavesi gerekiyorsa sıvı yağ kullanılmalıdır” diye konuştu.

Kurban Bayramı’nda etin yanı sıra sebze tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Kültümüzün bir gereği olarak et ve hamur işlerine düşkünlük var. Fakat yemeğin yanında salatamız olmalı, yanında ayranımız olmalı. Etin ana yemek olduğu bir öğünde yanında zeytinyağlı bir yiyecekle sağlıklı bir beslenme yapılabilir. Tatlıyı da ancak bir iki porsiyon yapmamızda fayda var” şeklinde konuştu.

KURBAN ETİNİ SAKLAMA KOŞULLARI

Reklam
Reklam

Kurban etini buzdolabına koymadan önce etin temiz bir şekilde işlenmesi gerektiğini ifade eden Şahin, özellikle evde kullanımlarda etin kesildiği kesme tahtası ile sebze kesilen tahtanın farklı olması gerektiğini belirterek, “Et işlendikten sonra kuşbaşı olarak saklanabilir ve direk dondurucu kısma atılabilir. Eğer kıyma olarak saklanacaksa, et çekildikten sonra kullanılacak miktar kadar küçük torbalara koyularak derin dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir” dedi.

Derin dondurucuda saklanan etin çözülmesi konusunun saklama koşulları kadar önemli olduğunu dile getiren Şahin, “Çözdürme işleminde kullanılacak miktar dondurucudan alınıp buzdolabı bölümüne yani 4 dereceye koyulmalıdır. Eti direk oda ısısına alarak çözdürmek yerine buzdolabı kısmında kendi haline çözülmesini beklemek doğru olandır” açıklamasında bulundu.

KRONİK HASTALAR ET TÜKETİMİNE DİKKAT ETMELİ

Böbrek yetmezliği hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan hastaların bayram boyunca da rejimlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Şahin, diyabet hastalarının tatlılar konusunda diyetlerini bozmamaları gerektiğini söyleyerek, “Kronik hastalığı olanlar açısından kırmızı etin porsiyonuna mutlaka dikkat edilmesi lazım. Kolesterol hastaları için de kırmızı etin tüketimi haftada 2 veya 3 kez olmalıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: