Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 04.10.2012 Tarihinde alınan 10. İl Hıfzısıhha Kurulu Kararı belirlendi.
Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle vatandaşların kesecekleri kurbanlık hayvanların sağlıklı ve hijyenik ortamlarda, Veteriner kontrolünde kesilerek, hastalıklı organlar ile iç organ atıklarının çevreye zarar vermeden imha etmeleri halk sağlığı açısından büyük önem arz ettiği belirtildi.
Kurulda alınan karar gereği; kurban kesim ve satış yerlerinin, Belediye Başkanlığınca yer seçimi kriterlerine uygun olarak, tespit edilen yerlerde kurulması kararlaştırıldı.
Belediye Başkanlığınca Kurban satış yerleri ile kurban kesim yerlerinde, içme ve kullanma suyu niteliğine haiz su ve gerekli tertibatın alınması sağlanacak.
Yine Belediye Başkanlığınca Kurban satış yerleri dışındaki yerlerde kurban satışı engellenecek.
Belediye Başkanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veterinerlerince, kurban satış yerlerinde satışa sunulan kurbanlık hayvanların, muayene ve kontrollerinin yapılarak, uygun olmayanların satış ve kesim önlenecek.
Kurban kesim yerlerinin; Belediye Başkanlığınca, sağlık şartlarına ve kesim tekniğine uygun olarak hazırlanmasına özen gösterilecek.
Belediye Başkanlığınca Kurban kesimleri sonucu oluşan atıklar için ana çöp imha merkezinde atık çukurları oluşturularak, atıkların bu çukurlara gömüldükten sonra üzerinin kireçle örtülüp zararsız hale getirilmesi kontrol edilecek.
Belediye Başkanlığı / Veteriner İşleri Müdürlüğünce; Kurban Kesim ve Satış Yerlerinde iş bitimi sonrası, dezenfeksiyon çalışması yapılması takip edilecek.
Belediye Başkanlığı / Temizlik İşleri Müdürlüğünce Kurban bayramı süresince her gün, il merkezindeki çöp konteynerleri ve çöp bidonlarının dezenfekte edilecek.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait kulak küpelerinin hayvan sahipleri tarafından Mahalle veya Köy Muhtarlıklarına teslim edilmesi veya doğrudan il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine tesliminin sağlanması, Muhtarlıklara teslim edilen kulak küpelerinin de Muhtarlar tarafından il ve ilçe Tarım Müdürlüklerine teslim edilmesine karar verildi.
Öte yandan, halkın zoonoz hastalıkları konusunda (şarbon, verem, kistik ekinokkoz, toksoplazmoz ve sığır tenyası gibi ) bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için Gıda, Tanm ve Hayvancılık İl Müdürlüğü / Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce yerel medyadan faydalanılarak gerekli çalışmaların başlatılması da kararlar arasında yer aldı.
Yine, İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğünce kurban kesim yerlerinde meydana gelen vakalara en kısa sürede müdahale edilmesine ve İl Müftülüğünce; halk sağlığını korumaya yönelik olarak hijyenik ortamda, Belediye Başkanlığınca tespit edilen yerlerde kurban kesilmesi ile kurban atıklarının gelişigüzel çevreye atılmaması konusunda Cuma Hutbeleri ile halkımızın bilgilendirilmesine karar verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz