Kurban etini hemen yemeyin

Uzmanlar, yeni kesilen kurban etlerinin yenilmeden önce buzdolabında 12 ila 24 saat bekletilmesi gerektiğini söyledi.

BURSA (İHA) - Uzman Diyetisyen Ayşe Dinç, bayramda şeker hastalığı, hipertansiyon, karaciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin diyetlerini aksatmaması gerektiğini belirterek, "Yiyecek seçimi, porsiyon miktarı ve besin gruplarının dengeli dağılımına dikkat etmeleri, bunun yanı sıra uygun pişirme yöntemlerini kullanmaları sağlık açısından büyük önem taşır. Etler vücudumuzun yapıtaşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. Vücudumuz için gerekli olan çeşitli vitamin ve mineralleri de içeriyor. Sağlıklı beslenme ilkeleri çerçevesinde yeterli miktarda protein tüketimi önemli bir yer tutar. Ayrıca etin çeşidi ve tüketim miktarı kadar, saklama ve pişirme şartları da büyük önem taşır" dedi.

Reklam
Reklam

Sağlıklı beslenmenin ilk şartının sağlıklı ve temiz gıda olduğunu kaydeden Dinç, "Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken ilk husus, kurbanlık olarak alacağınız hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçmiş olmasıdır. Ayrıca kurban kesimi için belediyeler tarafından özel olarak ayrılan yerler tercih edilmeli ve kesim esnasında hijyenik bir ortam sağlamak için temiz et poşetleri, eldiven gibi gerekli ekipman mutlaka önceden hazırlanmalı. Kurban kesimi sırasında açığa çıkan atıklar ise sızdırmaz çöp poşetlerine konup, ağzı bağlanarak gösterilen yerlere bırakılmalı" diye konuştu.

Yeni kesilen hayvan etlerinde sertlik oluşabileceğini ve bunun da pişirme ile sindirimde zorluk yaşatacağını kaydeden Dinç, "Bu sebeple kurban etleri kesimden hemen sonra tüketilmemeli. Mümkünse buzdolabında 12-24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli. Özellikle mide-barsak hastalığı olanlar kurban etlerini hemen yememeli. Pişirme yöntemi olarak, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli. Kızartma ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Izgara yaparken, etin ateşle olan mesafesinin en az 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir. Ateşe yakın pişirilerek tüketilen etlerin kanser riskini arttırdığı unutulmamalıdır. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, etler daha sonra kullanılmak üzere, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetinde muhafaza edilmeli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

MİSAFİRLERE SÜTLÜ TATLI İKRAM EDİN

Bayramda misafirlere şerbetli hamur tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar ikram edilmesini tavsiye eden Dinç, "Ancak yapılan ziyaretlerde hamur tatlısı ikram edilmesi durumunda ise, daha sonra yapılacak ziyaretlerde düşünülerek porsiyon miktarını az tutmak sağlıklı bir tercih olur. Günlük 2-2,5 litre su tüketimine bayram süresince uyulmalıdır. Bol bol hareket edilmeli. Gün içerisinde tempolu yürüyüşlere zaman ayrılmalıdır" ifadelerini kullandı.