Kurban kesim tavsiyeleri

ANKARA (İHA) - Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Yasin Demirkan, hayvanların sağlıklı ortamlarda kesilmesi, parçalanması ve muhafaza edilmesinin, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri bakımından da önem taşıdığını belirterek, halk sağlığı bakımından kurban kesimi sırasında vatandaşların hastalıklı hayvanlara karşı duyarlı olmalarını istedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Demirkan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurbanın, dini niteliğinin yanı sıra sosyal ve ekonomik yönleri de bulunan bir olgu olduğuna işaret eden Demirkan, kurbanlık hayvanların hijyenik şartlarda ve veteriner hekim kontrolünde kesilmesi, yüzülmesi ve elde edilen et ve sakatatın sağlıklı bir şekilde tüketime sunulması, artıkların ise çevre sağlığını bozmayacak şekilde imha edilmesi gerektiğini vurguladı. Şehirleşme ve apartman yaşamının getirdiği sorunlar sebebiyle kurbanın özellikle sağlık yönünün daha fazla önem kazandığını söyleyen Demirkan, kurbanlık hayvan hareketlerinin kontrol altında tutulmasının ve satılacak hayvanların veteriner hekimler tarafından muayene edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Kısa sürede çok fazla sayıdaki hayvanın kesilmesi için yeterli sayıda teknik ve sağlık şartları uygun kesim yerlerinin bulunmasının, kesim ve yüzüm işlemlerinin de buralarda kontrollü ve bilimsel olarak yapılması gerekliliğine işaret eden Demirkan, aksi halde hayvan hastalıklarının yayılmasına, hastalıkların insanlara bulaşmasına ve çevre sağlığının bozulmasına yol açılabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

"GEREKSİZ ORGANLARI POŞETE KOYUP, TOPRAĞA GÖMEREK İMHA EDİN" Çevre sağlığı yönünden kesim sırasında ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği ile sakatatların çok önemli olduğunu belirten Demirkan, bu maddelerin gelişigüzel bir şekilde çevreye atılmamasının ve akarsulara dökülmemesinin gerektiğini söyledi. Parazitli karaciğer, akciğer gibi organların kedi, köpek gibi hayvanlara verilmemesini isteyen Demirkan, kan, mide, bağırsak içeriği ve tüketilmeyecek organların sızdırmaz bir poşet içinde toprağa derin bir şekilde gömülerek imha edilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin bilgiler de veren Demirkan, durgun, kederli, şiddetli öksürük, göz, ağız, burun akıntısı olan ve şiddetli derecede ishal olan kurbanların alınmaması gerektiği uyarısını yaptı. Kurbanın, herkesin gözünün önünde ve sokak aralarında kesilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Demirkan, geçmiş yıllarda yaşanan ve kaçan kurbanların vurulmasıyla sonuçlanan manzaraları hatırlatarak, bu manzaralara son verilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlıklı hayvanların kanlarının, kesildikten bir süre sonra pıhtılaştığını vurgulayan Demirkan, kanın uzun süre sıvı kalmasının bir hastalık belirtisinin işareti olduğunu söyleyerek bu gibi durumlarda veteriner hekimlere başvurulmasını istedi.

Reklam
Reklam

"KESİM YAPACAK OLANLAR KESİM-YÜZÜM KURSUNDAN GEÇİRİLMELİ" Kurban Bayramı süresince tüm mezbaha ve hayvan kesim yerlerinin açık olması ve bireysel ve toplu kesim işlemlerinin bu yerlere doğru yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Demirkan, kesim yapacak olanların kesim-yüzüm kursundan geçirilmesi gereğine de dikkat çekti. Demirkan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, mahalli idareler, Veteriner Hekimleri Odaları gibi kurum ve kuruluşların birlikte yapacakları bir program çerçevesinde ve oluşturulacak gezici ekipler vasıtasıyla bu hizmetin verilebileceğini söyledi. Bakanlar Kurulu kararı ile kurban hizmetlerinin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başkanlığında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşturulan 'Bakanlıklar Arası Kurban Hizmetleri Kurulu'nun aldığı kararlar çerçevesinde yürütüleceğini anlatan Demirkan, bu Kurul'un iyi bir düzenleme ve eşgüdümle, vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun şekilde kesmelerine yardımcı olacağını vurguladı. Kurbanın ekonomik boyutu ile de önem taşıdığını kaydeden Demirkan, kurbanlarda mevcut hayvan varlığından en iyi şekilde yararlanıldığını ve hayvan varlığının yinelenmesinin sağlandığını belirtti. Hayvanların sağlıklı ortamlarda kesilmesi, parçalanması ve muhafaza edilmesinin, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri bakımından da önem taşıdığına işaret eden Demirkan, gıda kaynaklı 250'den fazla hastalık ve zehirlenme olduğunu hatırlatarak Türkiye'de bruselloz, kist hidatid, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem, toksoplazmoz gibi hayvan hastalıklarının önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam ettiğini kaydetti. Demirkan, uygun şartlarda bir bakterinin 30 dakika arayla geometrik çoğalarak 12 saatte 16 milyara ulaşmasının, mikroorganizmalara hafif şekilde bulaşmış bir gıdanın bir gecede ne kadar tehlikeli olacağını gösterdiğini vurguladı.

Reklam
Reklam